Despre activitatea renumitului prof.univ.dr Ioan Iețcu aproape că nu mai sunt cuvinte. S-a născut la 7 decembrie 1937 în localitatea Pârteștii de Jos.
Studii: a absolvit Facultatea de Medicină la Iaşi în anul 1961, specializându-se în balneo-fizio-climato-terapie (1968). Devine Doctor în Medicină cu teza “Recuperarea prin metode kineto-balneofizicale a mâinii traumatizate” susţinută în 1978 la Facultatea de Specializare şi Perfecţionare a Medicilor şi Farmaciştilor din Bucureşti. A fost ales în anul 1990 deputat în Parlamentul României din partea Mişcării Ecologiste din Bucovina şi apoi în “Delegaţia celor 10” parlamentari, pe lângă Adunarea Parlamentară de la Strasbourg la Comisia de ecologie şi protecţia mediului.
Activitatea profesională: după absolvire, lucrează timp de 10 ani la Sanatoriul de Reumatologie din Mangalia, apoi devine şef al Serviciului de Balneofizioterapie din Spitalul Judeţean Suceava. Este profesor asociat la Facultatea de Cultură Fizică şi Sport din Suceava (2003) unde predă cursuri de anatomie şi igienă sportivă, ulterior de reumatologie şi recuperare medicală la Catedra de Kinetoterapie. Activitatea ştiinţifică şi publicaţii: a publicat ca autor şi colaborator o serie de cărţi şi lucrări cum ar fi: Tratatul medicină naturistă în 1987; Elogii mâinilor, 2006; Anatomia funcţională (curs), 2005 şi şapte cărţi de beletristică. A participat cu peste 100 de comunicări la simpozioane şi congrese naţionale şi internaţionale dintre care menţionăm: Contribuţia prof. N. Leon la dezvoltarea învăţământului de parazitologie; Considerations upon thalassotheraphy of the old arthrosic and athero-hipertensive în the health resort Mangalia; Eforie Nord, 1969; La Scyntigraphie osseuse AU Tc 99 pyrophosphate dans la diagnostic precoce de la plyartrite Rhumatoide, Salonic, 1983; “Retrospectiva epidemiologice în Ducatul Bucovinei“, Grecia, 1986; “Une vie autonome: politiques de readaptation pour les personnes handicapees en Roumanie après 1989“, Strasbourg, 1992; “Medicina tradiţională în N-E României“, Mexico City 2008. A participat la majoritatea Congreselor Uniunii Medicale Balcanice cu comunicări şi filme medicale la Ankara, Salonic, Mamaia, Cluj-Napoca, Iaşi, Chişinău, Istanbul; Congresul Naţional de Balneologie 1974, Sesiunea Ştiinţifică a Academiei Medicale RSR 1974; Congresul Latin de Reumatologie, Lisabone 1976; Liege 1980; Bucureşti 1987; Simpozionul “Mediul şi Industria” Bucureşti 1999; Congresul internaţional al apei 1999 şi Congresul internaţional “Dezastre industriale“2000, Polonia.
Congresele Internaţionale de Istoria Medicinii în Grecia 1996, Tunisia 2000; a organizat Simpozionul Naţional de Istoria Medicinii la Suceava în 2003.
Contribuţii: în valorificarea factorilor naturali de cură de la salina Cacica în pneumoterapia bolilor alergice; în recuperarea funcţională prin metode kinetobalneofizicale a sindroamelor post traumatice,reumatologice şi neurologice; în promovarea largă a conceptului activ de mişcare; în afirmarea ecologiei moderne în medicină şi societate, precum şi a medicinei tradiţionale din N-E României.
Premii şi distincţii: În 2004 a fost decorat cu “Meritul sanitar” în grad de ofiţer.
Afilieri: este membru corespondent al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România; membru al Uniunii Medicale Balcanice; membru al Societăţii Portugheze de Reumatologie; membru al Societăţii de Medicină Naturistă din Ceylon; membru al Societăţii Internaţionale de Istoria Medicinii; membru al Societăţii Internaţionale a Medicilor Scriitori şi Publicişti din România; membru al Societăţii Naţionale de Balneofizioterapie; membru al Societăţii Naţionale de Reumatologie şi membru al Societăţii Române de Istoria Medicinii.
Dr. Ioan Ieţcu este primul medic căruia i s-a acordat în 2010 distincţia instituită de către Consiliul Judeţean Suceava în cadrul programului intitulat „390 de ani de îngrijire spitalicească la Suceava”, program derulat de biblioteca publică suceveană în parteneriat cu Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sf. Ioan cel Nou” şi coordonat de scriitoarea Angela Furtună.