Vineri 04 Aprilie 2025, Actualizat acum 93 zile 12:00 am

Scandal pe luciul de apă din zona Fălticeni

Din nou scandal cu luciul de apă de la Fălticeni. Membrii Asociației Șomuzul s-au întâlnit chiar de  1 decembrie, în sala Căminului

Prefectul judeţului Suceava, Florin Sinescu

Prefectul judeţului Suceava, Florin Sinescu

Cultural din  Rădășeni pentru a stabili ce ar trebui făcut pentru a putea fi pusă  în aplicare o hotărâre definitivă și irevocabilă de punere în posesie pe terenurile aflate sub luciul de apă. Mai mult,  o delegație formată din șase  membri ai asociației, în frunte cu șeful acesteia, s-a întâlnit la începutul acestei săptămâni cu prefectul județului, Florin Sinescu . Oamenii au cerut sprijinul reprezentantului Guvernului în teritoriu pentru a fi pusă în aplicare o decizie a unei instante superioare . Sinescu  le-a spus că  abia după 10 ianuarie 2014 va veni  Rădășeni pentru discuta cu autoritățile locale și a identifica o soluție.

Conducerea Asociației Șomuzul s-a adresat și Guvernului Ponta, printr-un memoriu în care acuză că prin nepunerea în aplicare a unei sentințe definitive și irevocabile, care afectează 500 de familii, se încalcă grav ”art.6 paragraful 1 din Convenţia europeanǎ a drepturilor omului şi a art.1 din Protocolul nr.1 al Convenţiei”.

Redăm mai jos textul memoriului:

 

Asociaţia ŞOMUZUL

satul şi comuna Rǎdǎşeni, cod poştal 727460, jud.Suceava

nr.18/ 01 decembrie 2013

Domnului Prim-Ministru  Victor-Viorel PONTA

spre ştiinţǎ:

Instituţia Prefectului-judeţul Suceava

Comisia judeţeanǎ pentru stabilirea dreptului de proprietate privatǎ asupra terenurilor Suceava

Domnului Preşedinte,  Prefect Florin SINESCU

500 de familii deţinǎtoare de teren sub luciu de apǎ pe raza comunei Rǎdǎseni, jud.Suceava, vǎ semnaleazǎ încǎlcarea art.6 paragraful 1 din Convenţia europeanǎ a drepturilor omului şi a art.1 din Protocolul nr.1 al Convenţiei, întrucât statul – prin intermediul organelor sale specializate – nu a depus toate eforturile necesare în scopul executǎrii unor decizii administrative necontestate şi a unor hotǎrâri judecǎtoreşti definitive şi irevocabile, favorabile Asociaţiei ŞOMUZUL, organizaţie non-guvernamentalǎ care le reprezintǎ interesele.

În numele acestor proprietari, semnatarii Tabelelor nominale nr.17/01 decembrie 2013 (4 file), anexate, prezenţi la Adunarea generalǎ organizatǎ de Asociaţia ŞOMUZUL, reamintesc guvernanţilor cǎ România a fost sancţionatǎ de CEDO, chiar în aceastǎ sǎptǎmânǎ (la 26 noiembrie 2013, în dosarul Vlad ş.a. contra României), pentru durata prea mare a procedurilor judiciare, pronunţându-se pânǎ în present în 200 de cazuri legate de aceastǎ problemǎ şi mai având pe rol alte 500.

Totodatǎ, vǎ rugǎm sǎ luaţi mǎsurile cuvenite în vederea punerii în aplicare cu celeritate a:

–          hotǎrârii nr.13.055/1991 a Comisiei judeţene de fond funciar Suceava, menţinute prin Decizia nr.2135/2009 a Tribunalului Suceava-Secţia civilǎ;

–          sentinţei civile nr.1602/2011 a Judecǎtoriei Fǎlticeni, definitivǎ şi irevocabilǎ;

–          prevederilor art.7 alin.2 ale Legii nr.165/2013.

Adǎugǎm cǎ, de aproximativ 10 ani, inclusiv prin influenţa nocivǎ a deputatului PSD Ioan STAN sau a senatorului PDL

Gheorghe FLUTUR (a se vedea şi precedenta scrisoare a Asociaţiei ŞOMUZUL cǎtre Guvernul României, publicatǎ în Monitorul Oficial, partea a II-a, nr.111/25.09.2009), suntem prejudiciaţi de lipsa beneficiilor pentru bunurile noastre, pentru care plǎtim impozite la Primǎrie.

În mod concret, precizǎm cǎ instanţa a obligat Comisia comunalǎ de fond funciar Rǎdǎşeni

sǎ întocmeascǎ şi sǎ înainteze cǎtre Comisia judeţeanǎ de fond funciar Suceava a documentaţiei conform anexei nr.27 din HG nr.890/2005, precum şi la punerea în posesie pe vechiul amplasament cu terenurile agricole-amenajǎri piscicole”, pentru care membrilor Asociaţiei ŞOMUZUL li “s-a reconstituit dreptul de proprietate în temeiul Legii nr.18/1991”.

Vǎ prezentǎm stadiul aplicǎrii acestei hotǎrâri, care poate duce alte 500 de dosare în atenţia CEDO, pentru terenurile agricole-amenajǎri piscicole care, la data reconstituirii dreptului de proprietate prin Legea nr.18/1991 nemodificatǎ, se aflau în exploatarea piscicolǎ a SC Piscicola SA Fǎlticeni.

Astfel, pot fi identificate douǎ situaţii:

1.Pentru terenurile ce figureazǎ în evidenţa Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvaculturǎ – ANPA Bucureşti, exploatate piscicol de societatea aflatǎ în insolvenţǎ SC PESCOLIV SRL Fǎlticeni, continuatoare a falimentarei SC Piscicola SA.

Comisia comunalǎ de fond funciar Rǎdǎseni a întocmit, încǎ o datǎ, documentaţia pentru fiecare membru al asociaţiei în parte, înaintând-o, împreunǎ cu planurile parcelare, la OCPI Suceava.

Dupǎ vizarea planurilor de cǎtre OCPI, Comisia judeţeanǎ de fond funciar Suceava a înaintat dosarele (patru volume) la ANPA Bucureşti, prin adresa nr.11214/P.Ct. din 21.11.2012, întocmai cum prevede art.114 din Capitolul V al Procedurilor de privatizare-concesionare aflate pe site-ul ANPA, în vederea avizǎrii.

Comisia judeţeanǎ Suceava nu a mai întreprins niciun demers cǎtre ANPA, deşi a trecut mai bine de un an de la trimiterea înscrisurilor care ne privesc, iar:

–          art.3 alin.3 al Legii nr.268/2001 (ca şi al OUG nr.198/1999 prevede cǎ aceste terenuri (terenurile de la SC Piscicola SA Fǎlticeni fiind trecute în Anexa nr.1 ale actului normativ) se transmit comisiilor locale, la cererea comisiilor judeţene;

–          art.II alin.2 din HG nr.1832/2005 pentru modificarea Regulamentului de aplicare a legilor fondului funciar, aprobat prin HG nr.890/2005, care trebuie respectat şi aplicat întocmai de comisiile comunale, sub îndrumarea comisiei judeţene, prevede ca terenurile care fac obiectul retrocedǎrii sǎ fie predate în termen de 30 de zile de la predarea documentaţiei.

Pe de altǎ parte, ANPA Bucureşti ţine blocate dosarele sub pretextul iniţial cǎ nu a fost constituitǎ Comisia de

privatizare-concesionare, iar – mai apoi – cǎ nu a fost numit preşedintele acesteia – obligaţii ce revin ministrului Rovana PLUMB, titular al Ministerului Mediului şi Schimbǎrilor Climatice (în urma trecerii ANPA la MMSC, din subordinea Ministerului Agriculturii).

Întrucât Guvernul nu va putea oferi CEDO nicio explicaţie credibilǎ pentru ingerinţa în drepturile noastre din cauza termenului exagerat în executarea acestor operaţiuni de cǎtre autoritǎţi (Comisia judeţeanǎ Suceava şi ANPA Bucureşti), e lesne de demonstatat cǎ ingerinţa în cauzǎ este arbitrarǎ şi antreneazǎ încǎlcarea principiului legalitǎţii.

2.Pentru terenurile ce figureazǎ în evidenţa agenţiei Naţionale “Apele Române” (Administraţia Bazinalǎ de Apǎ SIRET Bacǎu, prin SGA Suceava), exploatate piscicol de SC PESCOFAL SRL Fǎlticeni, societate desprinsǎ în anul 1999 din SC Piscicola SA Fǎlticeni, potrivit înscrisurilor anexate (deci cǎreia îi sunt aplicabile prevederile Legii nr.268/2001, conform art.1-3 ale acesteia).

Prin adresa nr.3951/15.08.2012, Comisia comunalǎ de fond funciar Rǎdǎşeni a înaintat Comisiei judeţene Suceava propunerea de validare a Anexei nr.27 la Regulamentul aprobat prin HG nr.890/2005, respectiv actele doveditoare şi Tabelul nominal care cuprinde persoanele fizice cǎrora li s-a stabilit calitatea de acţionar la societǎţile comerciale pe acţiuni cu profil agricol sau piscicol în temeiul art.36 din Legea nr.18/1991, nemodificatǎ, şi cǎrora li se restituie în naturǎ suprafeţe agricole, pe baza documentelor care atestǎ fosta proprietate, în perimetrul acestei societǎţi.

Comisia judeţeanǎ Suceava a încǎlcat prevederile art.79 alin.4 din Regulamentul aprobat prin HG nr.890/2005, potrivit cǎrora:

Cererile însoţite de actele doveditoare, împreunǎ cu anexele prevǎzute la alin.2, se înainteazǎ de preşedintele comisiei locale la comisia judeţeanǎ pentru verificarea şi validarea acestora, în termen de cel mult 45 zile de la data înregistrǎrii de cǎtre petent”.

Menţionǎm cǎ, în opinia Autoritǎţii Naţionale pentru Restituirea Proprietǎţilor, exprimatǎ prin adresa nr.3161/DFF/21.06.2013, propunerile de validare înregistrate la Comisia judeţeanǎ Suceava anterior intrǎrii în vigoare a Legii nr.165/2013 (cum e cazul de faţǎ, prin care Comisia comunalǎ Rǎdǎseni s-a conformat dispozitivului Sentinţei civile nr.1602/2011 a Judecǎtoriei Fǎlticeni) pot forma (per a contrario) obiectul dezbaterilor în şedinţele Comisiei judeţene.

Subliniem cǎ existenţa, pe rolul Tribunalului Suceava, a dosarului nr.8510/314/2011 nu poate bloca procedura, întrucât propunerea Comisiei comunale Rǎdǎşeni este ulterioarǎ depunerii acţiunii ce face obiectul dosarului şi nu are legǎturǎ cu solicitǎrile adresate instanţei în acest litigiu.

De altfel, acestea nu sunt singurele prevederi legale încǎlcate de cǎtre Comisia judeţeanǎ de fond funciar Suceava în diversele ei componenţe. Anexǎm, în acest sens, un TABEL cu dispoziţiile cuprinse în acte normative ignorate/încǎlcate de cǎtre Comisia judeţeanǎ, drept dovadǎ a bǎtǎii permanente de joc la care au fost supuşi, vreme de peste 20 se ani (ca sǎ nu mai amintim perioada comunistǎ de dupǎ cooperativizarea forţatǎ) proprietarii de drept din Rǎdǎşeni.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*