Duminică 19 Mai 2024, Actualizat acum 139 zile 12:00 am

Sucevenii s-au înghesuit la fasole cu cârnați

5.000 de porții cu cârnați și 300 de litri de vin au fost pregătite pentru suceveni de  Ziua Naţională a României.

Centrul Sucevei a devenit  punctul de atracție al sucevenilor după parada militară. Mii de oameni s-au înghesuit pentru a lua masa în aer liber, printre decoraţiunile de Crăciun, acompaniaţi de muzica fanfarei militare.

Cu mic, cu mare au ieşit în stradă pentru a marca 1 Decembrie și pentru prima dată după 1989, aproape întreaga suflare a Sucevei a ţinut să sărbătoreasă Ziua Națioanlă purtând stegulețe. Ziua Naţională a început cu avansarea în grad a unor cadre militare ,uramtă apoi de un ceremonial religios și depunerea de coroane la troița de lângă Biserica Sf Înviere.

Punctul culminat a fost parada militară cu tehnica din dotare a structurilor MAI și MApn din teritoriu. După defilare, întrega mașinile care au făcut parte din defilare au fost expuse în fața Palatului Administrativ pentru a  putea fi văzute de suceveni. Unii au vrut să imprtalizeze momentul pe peliculă. Încântați au fost nu numai adulții ci și copii care nu se mai dezlipeau de autospecialele MAI sau taburile MApN.  Partidele politice au fost la evenimentul militar și religios în poziții opuse. PDL a fost prezent prin întreg staff-ul de la nivel județean și local în frunte cu liderul Gheorghe Fluture și deputatul Ioan Bălan. Prefectul județului,Florin Sinescu a trecut în revistă garda de onoare . Au mai fost prezenți președintele CJ, Cătălin Nechifor, primarul Ion Lungu și toți cei care se află în conducere instituțiilor deconcentrate.

Pentru prima dată, la acest eveniment au fost distribuite porţii de fasole cu cârnaţi, dar şi fasole de post, împreună cu vin fiert , oferite de organizatorii manifestărilor – Primăria Suceava şi Consiliul Judeţean Suceava.

Distribuirea porţiilor calde cu mâncare a început în jurul orei 14.00, de la mai multe căsuțe  amenajate pe esplanadă, accesul către acestea fiind dirijat cu garduri metalice, în prezenţa forţelor de ordine – jandarmi şi poliţişti locali.

Chiar dacă organizarea a fost una bună iar fasole era din belşug, sucevenii s-au îmbulzit pentru a pune mâna pe o porție de fasole și un pahar de vin.

“Fasole la cazan și vinul sunt execlente”, ne-a spus unui dintre suceveni.

Și un italian care era venit cu prietena la Suceava a venit să vadă cum este se împarte fasole și cum se sărbătorește ziua Națională a României la Suceava.

 


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*