Sâmbătă 23 Noiembrie 2024, Actualizat acum 327 zile 12:00 am

Suceveanul care creşte în fiecare an mii de pomi de iarnă

O pepineră din cadrul Direcției Silvice Suceava scoate în fiecare an, înainte de Crăciun circa 1000 de pomi de iarnă . La nivelul întregii instituții silvice însă  vor fi scoși pe piață aproximativ 4.000 de brazi și molizi iar prețurile au fost și ele calculate, pentru toate gusturile și toate buzunarele.

Silvicultorul Andi Butnaru  de la Pepineră  Forestieră Salcea se ocupă de ani buni de creșterea culturilor  specializate de pomi  forestieri, brazi , molizi  și rulouri de gazon.

,, Deținem o suprafață de 3 hectare de cultură cu pomi ornamentali în funcție de cerințe aceștia vor fi scoși la vânzare în perioada sărbătorilor de iarnă , tăiați sau puși în ghivece. Ca și la piață ,omul vine și își alege ce pom vrea iar cei care rămân în acest an vor avea norocul să fie anul următor în casele oamenilor. Cultura este puțin pretențioasă, în afară de plantație și întreținere ș este cea de formare a coroanei ,însă acest lucru necesită cunoștințe minime de specialitate,necesită ani buni de îngrijire iar un rol important îl are și climatul.  În procesul de recoltare a pomilor de iarnă ,plantațiile și regenerările naturale au de suferit întrucât nu întotdeauna oferă exemplare frumos conformate solicitate de cumpărător. Pomii pentru sărbătorile de iarnă sunt scoși după 5 ani de vegetație  și pot atinge și vârsta de 15 ani. Prețurile diferă în funcție de înălțime și specie. Pentru ca un pom ornamental să arate frumos dincolo de aplicarea lucrărilor specifice o atenție deosebită se acordă ciupirii vârfurilor și ramurilor pentru ca acesta să se îndesească,, ne-a spus inginerul silvic.

Pomul trebuie să aibă înălţimea potrivită pentru casa fiecăruia, să fie bogat în crengi, dar şi să aibă un preţ pe măsura buzunarului.  Brazii de Crăciun pot fi cumpărați direct de la pepineră atât de către persoane fizice cât și juridice.

.Prețurile practicate de pepinerele silvice diferă de cele practicate pe total de Direcția Silvică dat fiind faptul că la vânzare sunt scoși nu numai pomii  din plantații special înființate în acest scop, pepiniere silvice ci și din fondul forestier prin lucrările de îngrijire ale arboretelor tinere


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*