Joi 25 Aprilie 2024, Actualizat 12:00 am

Un polițist de frontieră contrabandist primea șpagă 15.000 de euro pentru fiecare transport cu țigări

Contrabanda cu țigări de la granița cu Ucraina capăta cote alarmante. Chiar dacă se fac zeci de percheziții și zeci de persoane sunt arestate ,traficul cu țigări la frontiera verde nu se oprește. Mai mult, aceasta se face cu complicitatea polițiștilor și a  vameșilor.  Ultimul polițist de frontieră arestat este inspectorul Ghiţă Adrian Parasca, de 34 de ani, din orașul Vicovu de Sus. Acesta primea 15.000 de euro pentru a închide  ochii în fața traficanților de țigări.

Da, măi omule, am 15.000 date, f… morţii mă-sii! Dar nu este nici altul cu care să lucrez aici, că el a rămas ca şef acu până nu ştiu când pe toată zona!”, este o înregistrare telefonică pe care anchetatorii o au cu unul din liderii grupului anihilate de DIICOT Suceava, Arcadie Plămadă, zis „Codana”, de 45 de ani, din Vicovu de Sus.

Pentru că bănuia că este urmărit  Parasca a vrut să fie informator sau colaborator pentru a-i ajuta pe anchetatori să combată traficul cu ţigări peste frontiera verde numai că nu a aprimit garanție din partea DIICOT că poate fi informator ,astfel că aceasta a dus la îngreunarea cercetărilor.   Poliţistul de frontieră îşi dezinforma şefii pentru a lăsa cale  liberă traficanţilor de ţigări. Și  procurorii  DIICOT Suceava au putut să afle cît de  important este şef de tură de la Poliţia de Frontieră Vicovu de Sus  în reţeaua  de contrabandă cu ţigări.

 

Aparatele de termoviziune mutate în alt loc pentru ca frontiera să rămână nesupravegheata 40 şi 60 de minute

 

Procuroii DIICOT susțin în actele de urmărire penală că Parasca a maximizat vulnerabilităţile unităţii din care face parte (ITPF Sighetu-Marmaţiei), prin acceptarea coruperii şi furnizării către inculpatul Plămadă Arcadie(n.rep-unul din liderii grupării implicate în contrabanda cu țigări)  de date şi informaţii cu regim special, nedestinate publicului, legate de dispunerea aparatelor de termoviziune şi a patrulelor, pentru ca gruparea coordonată de acesta să introducă importante cantităţi de ţigarete. Mai mult, pentru sprijinirea grupării monitorizate, ofiţerul de poliţie a comunicat şefului său, comisarul-şef Prelipcean Constantin-Mihai, că în alte zone au loc acte de contrabandă, determinând astfel mutarea dispozitivului de supraveghere a frontierei şi asigurând intervale cuprinse între 40 şi 60 de minute în care porţiuni importante al graniţei cu Republica Ucraina rămâneau nesupravegheate. Prin activităţile sale infracţionale, inculpatul Parasca Ghiţă Adrian a adus atingeri grave autorităţii publice şi în special unităţi al cărei angajat este prin vulnerabilizarea securităţi frontierei de stat. Actele sale sunt cu atât mai grave cu cât autorităţile publice române au depus eforturi susţinute pentru securizarea graniţelor în vederea aderării la spaţiul Schengen.

Din monitorizările efectuate au rezultat date că inculpatul Parasca Ghiţă Adrian a acordat sprijin şi altor grupări de crimă organizată neidentificate până la această dată, având legături infracţionale cu lideri importanţi ai lumii interlope din zona Vicov, dintre aceştia fiind identificaţi Nistor Constantin, zis <Copilu>, şi Niţu Costică, zis <Bâz,,, au arătat procurorii DIICOT Suceava.

 

 


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*