Vineri 19 Aprilie 2024, Actualizat acum 109 zile 12:00 am

Reuniunea APF de la Chișinău a validat prezența României în biroul de conducere al Rețelei Femeilor Francofone, alături de Belgia și Franța

În perioada 18-21 noiembrie, s-a desfășurat la Chișinău a XXVI-a Reuniune a Conferinței Adunării Parlamentare a FrancofonieI, având ca temă de dezbatere: “Cercetarea – consolidarea francezei ca limbă de acces la cunoaștere prin Francofonie”. La conferința  Președinților Regionalei Europa la Adunarea Parlamentară a Francofoniei,  a fost prezentă deputatul PDL de Suceava,prof.univ.dr Sanda-Maria Ardeleanu care este președinte al Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Francofoniei. Parlamentarul sucevean a prezentat în calitate de Președinte al Delegației Parlamentului României la APF, Proiectul Reuniunii Conferinței Președinților Adunării Parlamentare a Francofoniei – Regiunea Europa, ce va avea loc la București Și Suceava, în perioada 20-23 martie 2014.

,, Din tematica propusă spre dezbatere în România menționăm următoarele subiecte: rolul tinerilor francofoni în promovarea valorilor Francofoniei, specificul Francofoniei în Europa Centrală și Orientală, Francofonia – vector al multiculturalismului și plurilingvismului. În perspectiva acestui eveniment, Suceava și proiectele județului nostru au fost menționate de nenumărate ori pe parcursul lucrărilor Reuniunii de la Chișinău, acestea fiind deja un reper pe harta Francofoniei europene. De asemenea, Reuniunea APF de la Chișinău a validat prezența României, prin deputatul Sanda-Maria Ardeleanu, în biroul de conducere al Rețelei Femeilor Francofone, alături de Belgia și Franța,, ne-a declarat oficialul român prezent în capitala Republcii Moldova.

Cu ocazia Reuniunii de la Chișinău, domnica sa a  avut întâlniri cu colegi universitari dar și cu Ambasadorul României în Republica Moldova, Marius Lazurca.
Întreg programul Reuniunii de la Chișinău s-a desfășurat sub auspiciile parafării de către Republica Moldova a acordului de parteneriat cu Uniunea Europeană, ce va avea loc la Vilnius în zilele de 27 și 28 noiembrie.
Cea de-a XXVI-a Conferință la APF desfășurată la Chișinău s-a încheiat prin adoptarea a două Rezoluții cu privire la rolul cercetării în consolidarea francezei ca limbă de acces la cunoaștere prin Francofonie precum și cu privire la Parteneriatul oriental.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*