Duminică 19 Ianuarie 2025, Actualizat acum 18 zile 12:00 am

Biserica din curtea Spitalului Vechi se pregătește de hramul Sfântului Nectarie

Biserica din curtea Spitalului Vechi din Suceava  sărbătoreşte sâmbătă, 9 noiembrie, hramul de Sfântul Ierarh Nectarie din Eghina.
Lăcașul mai are două hramuri ale bisericii : de Sfântul Ierarh Nicolae şi Izvorul Tămăduirii Maicii Domnului. În lăcaşul de cult sucevean sunt păstrate cu grijă moaştele a peste 75 de sfinţi, dar şi o icoană făcătoare de minuni a Maicii Domnului.

Vineri , 8 noiembrie, de la ora 17:00, va avea loc Slujba de Priveghere, iar în ziua prăznuirii Sfântului Nectarie, începând cu ora 7:00, un sobor de preoţi şi diaconi va săvârşi slujbele Utreniei, Acatistului Sfântului Ierarh Nectarie, Agheasmei Mici şi Sfintei Liturghii.După Sfânta Liturghie, în jurul orei 12:30, în curtea spitalului sucevean va avea loc procesiunea cu racla cu moaştele Sfântului Ierarh Nectarie şi a celorlalţi sfinţi din lăcaşul de cult.

Părintele Constantin Diaconaşu, misionar de caritate în cadrul Spitalului Judeţean din Suceava, ne-a spus că „moaştele Sfântului Nectarie au fost aduse spre închinare în biserica noastră în luna august a anului 2011, iar la plecare, delegaţia din Grecia ne-a lăsat spre păstrare un fragment din rămăşiţele pământeşti ale sfântului taumaturg. De atunci, având binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Arhiepiscop Pimen, Sfântul Ierarh Nectarie a devenit al treilea ocrotitor al lăcaşului nostru de cult, iar bolnavii spitalului, cât şi credincioşii de pretutindeni se pot închina şi ruga în orice zi la cel supranumit <făcătorul de minuni din Eghina>, biserica noastră fiind deschisă aproape tot timpul. În biserică avem acum şi Icoana Sfântului Nectarie, lângă racla cu sfinte moaşte”.

 

Sfântul Nectarie cunoscut ca tămăduitor al bolilor

 

 

Sfântul Ierarh Nectarie este cunoscut de credincioşi ca sfânt tămăduitor al bolnavilor. Anastasie, aşa cum a fost botezat la naştere Sfântul Ierarh, s-a născut în anul 1846, în Silivria şi este unul dintre cei mai noi sfinţi ai Bisericii Greciei, fiind canonizat în anul 1961. La 33 de ani de la trecerea la Domnul, în 1953, trupul său a fost găsit întreg şi răspândind bună mireasmă.

Pe lîngă bolnavii din spital, care vin la biserică din dorința de a pune mai repede capăt suferințelor, sînt și mulți oameni însemnați din oraș: profesori, medici, procurori, judecători, care vin în mod regulat în aceastã bisericuță, de multe ori doar sã ceară  un sfat părintelui Diaconașu, sau pentru a se închina Icoanei Maicii Domnului Făcătoare de Minuni. „Eu mă bucur uneori cînd nu mă găsesc la biserică pentru că atunci oamenii se adresează direct sfinților, stau de vorbă direct cu ei și primesc și sfaturi”, ne-a povestit părintele misionar. În curtea Spitalului vechi Suceava se aflã singura bisericã din tinutul Moldovei care pãstreazã fragmente din moastele  a peste 75 de sfinți .

 


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*