Sâmbătă 11 Mai 2024, Actualizat acum 131 zile 12:00 am

Colecţie inedită la Suceava! O femeie a adunat suveniruri din 11 ţări

Colecționarii de obiecte magnetice pentru frigider împărtăşesc pasiunea pentru diferite ornamente pe care le ataşează frigiderelor pentru a le da un aspect mai plăcut. Este o pasiune relativ nouă, deoarece obiectele magnetice pentru frigider au o istorie recentă. Printre pasionaţi se află o  pensionară din Suceava  care a adunat zeci de magneţi dar şi pietre preţioase din excursiile pe care le-a avut în ţară şi peste hotare. 

Sorina Barbu, de 61 de ani, a lucrat funcţionară la o bancă  iar de câţiva ani a ieşit la pensie. Şi soţul, Lucian Barbu ,fost inspector la Protecţia muncii este  de ceva ani pensionar. Viaţa le-a permis ca în vacanţe să plece în concedii în ţară dar şi peste hotare, acestea din urmă în special după Revoluţie. Pe lângă faptul că magneţii pentru frigider sunt folosiţi pentru a decora obiectele de uz casnic, utilitatea lor se întinde, în sensul că pot fi utilizaţi pentru a ataşa biletele, liste de cumpărături sau date importante. A vizitat 11 ţări, multe din ele de 2-3 ori  iar de fiecare dată s-a întors cu câte un obiect magnetic.

“Am vrut să imortalizăm vacanţele din Tunisia, Israel, Grecia , Florida, Cipru, Franța sau Germania, Italia , Tenerife şi Olanda la care se adaugă multe oraşe şi staţiuni din ţara noastră  nu numai prin fotografii ci şi prin ceva care poate fi o amintire plăcută. Magneţii pentru frigider sunt o pasiune deloc costisitoare.  Ei nu sunt  doar pentru colecţionari,  ci  şi pentru utilitatea lor sau ca obiecte de ornament “ , ne-a spus Sorina Barbu.

Fiecare persoană este unica în felul său, iar colecţionarii de obiecte magnetice pentru frigider sunt şi ei unici, fapt pentru care colecţiile lor vor fi îintotdeauna diferite. Diversitatea magneţilor de frigider este factorul de inspiraţie al colecţionarilor. Unii dintre ei colecţioneaza magneti care înfăţişeaza atracţiile turistice pe care le vizitează, simbolurile ţărilor sau oraşelor pe unde călătoresc, astfel încât magneţii vor ţine locul vederilor, reprezentând un mod inedit de a avea o amintire a locului respectiv.

< În general am căutat ca magneţii să reprezinte  staţiunile sau oraşele unde am fost sau simbolul ţării pe care am vizitat-o. cum ar fi harţi , legume,animale ,măşti veneţiene  sau  obiecte tradiţioanale>, ne-a mai destăunit suceveanca.

Anul trecut a fost în Florida şi Tunisia de unde au achiziţionat cite un souvenir.  Din Florida am cumpărat un magnet care reprezintă harta statului  iar din Tunisia un obiect ce semnifică încălţămintea tradiţională. Cel mai multe ne-a plăcut însă în Tunisia şi Grecia. . Şi în  Canada a fost frumos dar am cheltuit cam mulţi bani. Ne întoarcem în ţară cu câteva ceva, ca să marchez vizita. !” ne-a spus  Sorina Barbu, cu zâmbetul pe buze. Ea susţine că şi prietenilor apropiaţi le aduce câte un magnet pentru frigider, precizând că dacă nu ar fi făcut cadouri atunci nici nu ar mai fi avut loc de obiecte magnetice .

Magnetul- pentru ataşarea unui bilet adresat soţului

Se întâmpla că soţul pleca la muncă şi dacă lăsam mesaj prin cameră nu îl citea şi atunci mi-am spus că vine flămând de la service şi va deschide frigiderul. Şi aşa a fost.De atunci i-am lăsat mereu mesaje ataşate la magnet“,ne-a mai spus Sorina Barbu.Pe lângă magneţi, familia Barbu are achiziţionate bucăţi de piatră semipreţiaosă din diferite zone miniere din ţară.

Primul obiect decorativ a apărut în statul American Missouri

Primul care a confecţionat un magnet ca obiect decorativ pentru frigider a fost William Zimmerman din statul American Missouri la începutul anilor 1970.  El a pus în aplicare ideea de a confecţiona mici magneţi animaţi cu scopul de a-i utiliza pentru a orna diferite obiecte metalice.Cea mai impresionantă colecţie de magneţi pentru frigider aparţine lui Louise J. Greenfarb, care a intrat în Cartea Recordurilor în 1997, pe când avea 19300 de magneţi. Însă  colecţionara nu s-a oprit aici, până în anul 2002 ea a strâns 30000 de magneţi pentru frigider; 7000 dintre magneţii colecţionarei Louise J. Greenfarb sunt expuşi la Muzeul Guiness din Las Vegas. Louise afirma că se simte de parcă ar fi “expert” în magneţi, deoarece obişnuieşte să ia legătura cu producători din Coreea de Sud cărora le spune ce fel de magneţi preferă americanii. Pentru informatiile oferite, Louise primeşte în schimb magneţi de toate felurile şi chiar are posibilitatea să comande modelele preferate. Louise este de parere că are o fire nonconformistă şi drept dovadă ea îşi  prezintă maşina, acoperită în intregime cu magneti.

Ca orice colecţionar adevărat, Louise face schimb de magneti cu alte persoane care îi împărtăşesc aceeaşi pasiune pentru micile obiecte colorate. Faimoasa colecţionară îşi  dezvăluie o dorinţă macabra: ea îşi  doreşte ca, în loc de sicriu, să fie înmormantată într-un frigider acoperit în totalitate de magneţi.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*