Joi 25 Aprilie 2024, Actualizat 12:00 am

Medici sancţionaţi pentru că nu au respectat prescrierea reţetelor

La începutul lunii, inspectorii Serviciului Control de la Casa de Asigurări de Sănătate au efectuat controale operative pentru verificarea modului de prescriere, în anul 2012, de către medicii de familie şi medicii specialişti aflati în contract cu CAS, a medicamentelor aferente denumirilor comune internaţionale ERDOSTEINUM, GINKGO BILOBA şi CEREBROLYSIN.

Începând cu luna mai anul trecut s-au modificat protocoalele terapeutice care

reglementează modul de prescriere a acestor medicamente.

Medicamentul ERDOMED poate fi prescris adultilor de peste 40 ani doar de medicii specialişti pneumologi şi de medicină internă, lucru care nu s-a întâmplat în 1.610 cazuri.

În cazul medicamentelor aferente denumirii comune internaţionale GINKGO BILOBA, protocolul terapeutic prevede prescrierea pe reţetete compensate şi gratuite doar pentru diagnosticele de demenţă şi boală Alzheimer de medicii specialişti neurologi, psihiatri şi geriatri, precum şi de medicii de familie doar dacă au scrisoare medicală de la medicii de această specialitate.

Inspectorii CAS au depistat 1.291 de nereguli.

În fine, medicamentul CEREBROLYSIN poate fi prescris într-o anumită cantitate / pacient / an, fapt nerespectat în 128 de reţete.

“La finele acestor verificări s-a constat că 287 de medici specialişti şi de familie au încălcat protocoalele de prescriere a medicamentelor, nerespectând prevederile contractului încheiat cu CAS Suceava.

Acestor medici le-a fost imputată contravaloarea reţetelor prescrise fără respectarea protocoalelor terapeutice, suma totală imputată fiind de 107.517 lei” a precizat directorul Casei de Asigurări de Sănătate.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*