Vineri 17 Mai 2024, Actualizat acum 137 zile 12:00 am

Un copil nu este primit la grădiniţă pentru că părinţii refuză să îl vaccineze

Ioan Vovciuc, un copil de trei ani din municipiul Suceava, nu este primit la grădiniţă pentru că părinţii săi refuză să îl vaccineze. Părinţii invocă legea privind drepturile pacienţilor care le permite să refuze tratamentele medicale şi acuză Grădiniţa Aşchiuţă şi DSP că îngrădesc dreptul copilului la educaţie.

Ioan Vovciuc, un copil de trei ani din municipiul Suceava, nu este primit la grădiniţă pentru că părinţii săi refuză să îl vaccineze.

Tatăl copilului, Ionel Vovciuc, profesor de mecanică la Liceul Tehnologic Dumbrăveni, invocă articolul 13 din Legea 46/2003 privind drepturile pacientului, care îi permite „să refuze sau să oprească o intervenţie asumându-şi, în scris, răspunderea pentru decizia sa”.

Pe de altă parte, Grădiniţa cu program prelungit nr. 2 „Aşchiuţă” din Suceava şi Direcţia de Sănătate Publică îşi justifică decizia de a nu primi băiatul la clasă printr-un ordin din 1995 care prevede că în unităţile şcolare „se vor primi numai copiii şi tinerii care prezintă documente medicale care atestă starea lor de sănătate şi efectuarea imunizărilor profilactice obligatorii”. Tatăl copilului susţine însă că din acest articol reiese doar că trebuie să prezinte carnetul de vaccin, nu şi obligaţia ca vaccinurile să fie efectuate.

Bărbatul a explicat că refuză vaccinarea din cauză că imunizarea copiilor nu este garantată şi pentru că substanţele chimice din ser ar fi eliminate foarte greu de organism.

„Îi fac analizele din trei în trei luni. Ionuţ este sănătos tun şi am prezentat grădiniţei documentele medicale. Câţi părinţi care şi-au vaccinat copii procedează la fel?”, se întreabă Ionel Vovciuc.

„Peste ordinul ministrului nu putem trece. Dacă îşi vaccinează copilul va intra în rând cu lumea. Noi nu îi putem pune în pericol pe ceilalţi copii din grădiniţă pentru că pericolul de îmbolnăvire a acestora este mult prea mare”, a explicat şeful DSP Suceava, Ludovic Abiţei.

„Sunt cadru medical de 34 de ani şi până acum n-am mai întâlnit o astfel de situaţie, un copil să nu fie imunizat. Noi aşteptăm un răspuns ferm din partea DSP”, a explicat Angela Strejac, asistent principal la Grădiniţa „Aşchiuţă” Suceava.

Sursa: Adevarul


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*