Vineri 26 Aprilie 2024, Actualizat acum 116 zile 12:00 am

De azi, șoferii pot obține mai ușor duplicatul cărții de identitate a mașinii

Șoferii care au nevoie de un duplicat al cărții de identitate a mașinii nu mai trebuie să obțină un aviz de la autoritatea care a făcut înmatricularea sau înregistrarea și nu mai trebuie să ceară publicarea în Monitorul Oficial atunci când cartea a fost furată, distrusă ori au pierdut-o. Modificările sunt cuprinse într-un act normativ care a fost publicat în mai și se aplică începând de azi, scrie avocat.net.

Cei care au nevoie de un duplicat al cărții de identitate a mașinii îl pot putea obține mult mai ușor, potrivit unor modificări ce sunt introduse, de astăzi, prin Legea nr. 109/2018 pentru modificarea Ordonanței Guvernului nr. 78/2000.

like facebook, suceava, news, stiriConcret, pentru obținerea duplicatului nu mai e necesară obținerea avizului de la autoritatea care a dispus înmatricularea sau înregistrarea, după caz. Cazurile în care acest duplicat va fi eliberat au rămas aceleași, respectiv pierderea, furtul sau distrugerea cărții de identitate ori situația în care fostul proprietar refuză să i-o predea noului deținător. De asemenea, tot Registrul Auto Român (RAR) e autoritatea la care trebuie să ne adresăm cu această cerere.

Înainte însă, atunci când fostul proprietar nu dorea să transmită cartea de identitate a mașinii, cu toate că OG nr. 78/2000 prevede expres că-i revine această obligație, duplicatul nu putea fi cerut de noul proprietar decât în baza constatării de către un executor judecătoresc a refuzului fostului proprietar, cu ocazia executării silite. Acum, noul proprietar nu mai are nevoie însă de constatarea executorului.

“În cazul pierderii, furtului sau al distrugerii cărţii de identitate a vehiculului ori al nerespectării dispoziţiilor art. 10 alin. (5) (fostul proprietar nu transmite cartea de identitate a mașinii – n. red.), R.A.R. poate emite un duplicat al cărţii de identitate a vehiculului, după identificarea vehiculului”, se arată în lege.

În fine, noile prevederi îi mai scutesc pe proprietarii mașinii și de publicarea pe care trebuie să o facă în Monitorul Oficial în urma pierderii, furtului ori distrugerii cărții de identitate, întrucât prevederea existentă până acum în ordonanță care cerea acest lucru a fost abrogată.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*