Vineri 26 Aprilie 2024, Actualizat acum 116 zile 12:00 am

28 de suceveni s-au îmbolnăvit la locul de muncă, anul trecut

În urma semnlizarilor de la Spitalele de Recuperare si Refacere a Capacitatii de munca (medicina muncii) din judet si din tara, la nivelul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Suceava, au fost cercetate caracterul de boala profesionala si luate in evidenta un numar de 28 de cazuri noi de boala profesionala, iar 2 cazuri au fost reactualizate cu proces verbal, care au fost raportate catre Institutul de Sanatate Publica Bucuresti, Casa Judeteana de Pensii Suceava si Casa de Pensii Bucuresti.

Potrivit unui bilanț al activității DSP, în cursul anului 2017 s-a inregistrat la nivelul compartimentului nostru un numar de 38 zile de absenteism din campul muncii prin Boala profesionala.

In vederea supravegherii conditiilor igienico sanitare ,a monitorizarii conditiilor de munca si a evaluarii impactului noxelor asupra sanatatii personalului din intreprinderi, au fost efectuate un numar de 36 de actiuni unde am efectuat determinari de zgomot, microclimat si iluminat. Tot in cadrul  ompartimentului nostru au fost verificate si aprobate cu aviz favorabil ASSP, certificari de conformitate si negatii, un numar de 64 de proiecte de construire de diferite obiective industriale si de prestari servicii dupa cum urmeaza : A.S.S.P. = 44, Negatii = 16. In vederea Certificarii Conformitatii la finalizarea lucrarilor pentru obiective au fost intocmite un numar de 3 referate conforme Am fost solicitati sa evaluam si sa expertizam conditiile de munca periculoase sau vatamatoare la diversi terti si am eliberat un numar de 90 buletine de expertizare. Au fost intocmite un numar de 20 de rapoarte si informari privind protectia maternitatii la locul de munca”, se arată în informarea DSP.

In Romania, boala profesionala se defineste ca fiind afectiunea ce se produce ca urmare a exercitarii unei meserii sau profesii, cauzata de factori nocivi fizici, chimici sau biologici, caracteristici locului de munca precum si de suprasolicitarea diferitelor organe sau sisteme ale organismului, in procesul de munca.

Pentru ca o afectiune a organismului sa fie calificata ca boala profesionala, trebuie sa fie indeplinite urmatoarele conditii: sa decurga din exercitarea unei meserii sau profesii, sa fie provocata de factori nocivi fizici, chimici, biologici, caracteristici locului de munca sau de suprasolicitari, actiunea factorilor nocivi asupra organismului sa fie de lunga durata.

Potrivit avocat.net, procesul patologic al afectiunii este lent si afecteaza fie starea generala a organismului, fie anumite aparate sau organe. In multe cazuri, actiunea este reversibila: prin scoaterea bolnavului din mediul nociv si aplicarea unui tratament adecvat, urmarile bolii se atenueaza sau dispar complet.

Pentru ca o noxa din mediul de munca sa fie recunoscuta ca factor etiologic al unei boli profesionale, trebuie sa existe dovada unei relatii cantitative intre doza noxei respective absorbita de organism si efectul produs asupra acestuia. Relatia doza-efect a fost stabilita pentru un numar de factori nocivi, impunandu-se limite maxime admise.


Loading...

loading...

Ping-uri pentru aceasta Știre

  1. 28 de suceveni s-au îmbolnăvit la locul de muncă, anul trecut | Moldova24

Lăsați un comentariu

*