Miercuri 20 Iunie 2018, Actualizat acum 170 zile 12:00 am

 

Administratorul unei firme, trimis în judecată pentru evaziune fiscală. A țepuit statul cu aproape 2.500.000 lei

Administratorul unei firme a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, în stare de libertate. pentru săvârşirea infracțiunilor de evaziune fiscală și spălare de bani.

Și asta după ce, în perioada septembrie 2010 – iulie 2011, în calitate de administrator al SC D.M. SRL, Ferdinand Stănescu a efectuat mai multe achiziţii intracomunitare şi interne de mărfuri, nefiind înregistrate în evidenţa contabilă veniturile realizate, sustrăgându-se astfel de la plata impozitului pe venit şi a TVA.

Astfel, nu au fost înregistrate în evidența contabilă achizițiile intracomunitare de bunuri în valoare de 509.224 lei și nu au fost declarate organelor fiscale competente, iar după comercializarea acestor bunuri, nu au fost înregistrate în evidența contabilă veniturile realizate în sumă de 560.146 lei, nu au fost determinate, înregistrate și declarate organelor fiscale competente impozitele și taxele aferente acestor venituri, datorate bugetului de stat.

În acest mod s-a cauzat un prejudiciu total bugetului de stat în sumă de de 224.058 lei, din care impozit pe profit în sumă de 89.623 lei şi TVA în sumă de 134.435 lei.

De asemenea, în perioada 2010-2011, în mod repetat şi în realizarea aceleiaşi rezoluţii infracţionale, inculpatul  a livrat mărfuri către diverşi parteneri de afaceri din ţară, operaţiuni comerciale pe care nu le-a înregistrat în evidenţa contabilă şi nu le-a declarat organelor fiscale. Astfel, se reţine că inculpatul a omis să înregistreze în evidenţa contabilă şi să declare organelor fiscale livrări în suma totală de 111.600 lei. În acest mod, s-a sustras de la plata unui impozit pe profit în suma de 17.856 lei şi TVA în suma de 26.784 lei, cauzând un prejudiciu total în sumă de 44.640 lei.

Prin omisiunea evidenţierii în actele contabile sau în alte documente legale, a operaţiunilor comerciale efectuate și a veniturilor realizate, s-a produs un prejudiciu total în suma de 268.698 lei, din care 107.479 lei reprezintă impozit pe profit şi 161.219 lei reprezintă TVA.

În sem. I 2011, administratorul a înregistrat, în evidenţa contabilă a SC S.M. SRL, documente nelegale, aferente unor operaţiuni fictive de achiziţie de mărfuri de la diferite societăți comerciale din țară. Prin înregistrarea de cheltuieli fictive care au disimulat realitatea, s-au majorat în mod artificial cheltuielile societăţii, având ca efect fiscal şi diminuarea în continuare a impozitelor şi taxelor aferente, datorate la bugetul de stat.

Prin evidenţierea, în actele contabile sau în alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la bază operaţiuni reale ori evidenţierea altor operaţiuni fictive, s-a produs un prejudiciu total în suma de 2.216.794 lei, din care 886.717 lei reprezintă impozit pe profit şi 1.330.077 lei reprezintă TVA.

În consecință, prin infracţiunile de evaziune fiscală detaliate anterior, inculpatul Stănescu Fedinand a cauzat bugetului de stat un prejudiciu total de 2.485.492 lei, din care 994.196 lei reprezintă impozit pe profit şi 1.491.219 lei reprezintă TVA.

În ceea ce privește infracțiunea de spălare de bani, din probatoriul administrat a reieșit că în perioada septembrie 2010 – august 2011, inculpatul Stănescu Ferdinand, administrator al S.C. D.M. S.R.L. Bosanci, a dispus schimbarea sau transferul unor sume de bani, cunoscând că provin din săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală, în scopul ascunderii sau al disimulării originii ilicite a acestor bunuri, dar a şi dobândit, deţinut sau folosit sume de bani, cunoscând că acestea provin din săvârşirea de infracţiuni. În acest mod, a dispus de suma de 2.887.958 lei provenită din săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală, respectiv a efectuat plăţi pentru mărfuri achiziţionate, a transferat sume de bani în contul personal cu menţiunea „restituire împrumut asociat”, a retras numerar personal sau prin intermediul altor persoane.

„Luarea măsurilor asigurătorii nu s-a putut dispune în prezenta cauză, întrucât în urma verificărilor efectuate s-a constatat că inculpatul Stănescu Ferdinand nu deţine bunuri mobile sau imobile. Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Tribunalului Suceava. Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, arată procurorii.

loading...

Ping-uri pentru aceasta Știre

  1. Administratorul unei firme, trimis în judecată pentru evaziune fiscală. A țepuit statul cu aproape 2.500.000 lei | Moldova24

Lăsați un comentariu

*