Vineri 26 Aprilie 2024, Actualizat acum 116 zile 12:00 am

„Tradiții și obiceiuri de iarnă la rușii lipoveni”, duminică, la Rădăuți

craciun lipoveniComunitatea Rușilor Lipoveni din România (CRLR) marchează, la data de 14 ianuarie 2017,  27 de ani de la constituirea comitetului de inițiativă al CRLR, urmând ca la date de 12 februarie 1990 organizația să fie recunoscută ca persoană juridică, se arată într-un comunicat de presă.

Cu o bogată istorie a tradițiilor și obiceiurilor de iarnă, rușii lipoveni din zona Moldovei și a Dobrogei se reunesc pe 14 ianuarie după oficierea Sfintei Liturghii pentru Sfântul Ierarh Vasile cel Mare pentru a sărbători prima zi din noul an pe stil vechi, conform calendarului Iulian.

like-facebookAvând ca scop principal păstrarea, dezvoltarea și exprimarea identității etnice, CRLR organizează duminică, 15 ianuarie 2017, la Rădăuți,  evenimentul ‘Tradiții și obiceiuri de iarnă la rușii lipoveni’ la care vor participa 16 comunități locale din zona Moldovei. Alături de membrii comunității locale din Rădăuți vor fi prezenți și reprezentanții autorităților locale, a misiunilor diplomatice dar și ansambluri artistice de ruși lipoveni din județele Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Iași și Suceava.

Programul evenimentului, potrivit unui comunicat de presă, va reuni momente artistice și culturale reprezentând bogăția folclorică tradițională, urmărindu-se o îmbinare între tradițiile de iarnă a rușilor lipoveni și tradițiile de iarnă Bucovinene. Vor fi cunoscute mai bine criteriile valorice, vor fi înțelese și acceptate diferențele și asemănările multietnice precum și va fi promovată identitatea și diversitatea etnică la nivel național.

 


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*