Joi 21 Iunie 2018, Actualizat 12:00 am

 

Șef de post săltat de mascați în urma unor percheziții. Ce acuzații i se aduc

sef de post, politistUn șef de post din județul Suceava, dar și alte patru persoane, au fost săltate de mascați, miercuri, în urma unor percheziții efectuate sub coordonarea unui procuror de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava.

Lucrători de poliție din cadrul Direcției Generale Anticorupție și din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Suceava, cu sprijinul Gărzii Forestiere Suceava și al Direcției Silvice Suceava și al Inspectoratului Județean de Jandarmi Suceava au procedat la efectuarea de percheziții, în baza mandatelor de percheziție emise de Tribunalul Suceava, în 13 locații, printre care sediul Postului de Poliție Moldovița, domiciliile unor persoane fizice și sediile unor persoane juridice.

like-facebookDupă finalizarea perchezițiilor, la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au fost aduse în vederea audierilor 8 persoane, 5 dintre acestea având calitatea de suspect în cauză.

La aceeași dată s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de agentul de poliție Solcan-Niga Vasile, șeful Postului de Poliție Moldovița, pentru săvârșirea a 6 infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite, pentru săvârșirea infracțiunii de efectuare de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană, în formă continuată, pentru infracțiunea de divulgare a informațiilor secrete de serviciu sau nepublice și pentru infracțiunea de încredințare a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere pentru conducerea pe drumurile publice unei persoane care nu posedă permis de conducere, în formă continuată.

Față de agentul de poliție Solcan-Niga Vasile s-a dispus măsura preventivă a reținerii pentru 24 ore.

De asemenea, la data de 14 decembrie 2016, au fost reținuți pentru 24 ore suspecții Tcaci Luiza Maria și Ruscan Liviu Ilie. Suspecta Tcaci Luiza Maria este cercetată pentru complicitate la 3 infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite și pentru complicitate la săvârșirea infracțiunii de efectuare de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană. Suspectul Ruscan Liviu Ilie este cercetat pentru complicitate la 2 infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite.

La aceeași dată s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și s-a instituit măsura preventivă a controlului judiciar față de inculpatul Craiuț Vasile Ionuț pentru complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite, precum și pentru infracțiunea de conducere a unui vehicul fără permis de conducere, în formă continuată.

În cauză este cercetat în stare de libertate și suspectul Saghin Florentin Andrei, pentru instigare la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite.

Potrivit anchetatorilor, în noaptea de 05.11.2016, în jurul orei 05.00, suspectul Ruscan Liviu Ilie a încărcat material lemnos într-un camion, de la locuința suspectei Tcaci Luiza Maria, și l-a transportat la banzicul lui Solcan Niga Vasile. Lucrătorul de poliție Solcan-Niga Vasile, aflat în timpul serviciului, aspect pe care Tcaci Luiza și Ruscan Liviu Ilie îl cunoșteau și de care au profitat, a coordonat transportul, a sprijinit și protejat activitatea ilicită, facilitând obținerea unor foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul.

În noaptea de 09/10.11.2016, în jurul orei 04.00, Ruscan Liviu Ilie, a încărcat material lemnos de la gaterul din comuna Frumosu, localitatea Dragoșa, deținut de inculpatul Solcan-Niga Vasile, și l-a transportat la o societate comercială din comuna Vama. Lucrătorul de poliție Solcan-Niga Vasile, aflat în timpul serviciului, aspect pe care Ruscan Liviu Ilie îl cunoștea, a coordonat transportul pentru care nu existau documente de proveniență sau aviz de însoțire a mărfii.

În seara de 26.11.2016, în jurul orei 21.45, lucrătorul de poliție, Solcan-Niga Vasile, aflat în timpul serviciului, a asigurat traseul pentru Saghin Florentin Andrei, care cunoștea acest aspect și care transporta material lemnos pe un traseu rutier pentru care nu avea documente de însoțire.

În seara de 26.11.2016, Tcaci Luiza Maria a încărcat material lemnos pentru care nu existau documente de proveniență, iar în timpul desfășurării activității de încărcare a materialului lemnos și de transport a acestuia pe drumurile publice fără avize de însoțire, Tcaci Luiza Maria a ținut legătura cu Solcan Niga Vasile pe care l-a informat cu privire la locația și activitățile pe care le efectuează, lucrătorul de poliție aflându-se în exercitarea atribuțiilor de serviciu, iar acesta și-a încălcat atribuțiile de serviciu, evitând efectuarea de controale în zona indicată pentru depistarea unor fapte de asemenea natură.

La data de 01.12.2016, cu un mijloc de transport condus de F.I., s-a încărcat din pădure material lemnos pentru care nu existau documente legale, la încărcare asistând Tcaci Luiza Maria, care a cubat materialul lemnos, rezultând cantitatea de 43,20 metri cubi, pe care a comercializat-o, obținând suma de 10.800 lei. Despre această activitate a fost informat Solcan Niga Vasile de către Tcaci Maria Luiza și deși se afla în exercitarea atribuțiilor de serviciu nu a dispus nici una din măsurile legale care s-ar fi impus în cauză.

La data de 26.11.2016, în jurul orei 17.00, Craiuț Vasile Ionuț s-a urcat la volanul unui autoturism marca Dacia Logan, pentru a-l duce la domiciliul lui Solcan-Niga Vasile, și în timp ce circula pe raza localității Dragoșa, com. Frumosu, Craiuț Vasile Ionuț l-a informat pe Solcan-Niga Vasile, aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu, aspect pe care Craiuț Vasile Ionuț îl cunoștea, despre faptul că a fost oprit în trafic de către un lucrător de poliție. Deși Craiuț Vasile Ionuț conducea autovehiculul fără a poseda permis de conducere, aspect cunoscut de Solcan-Niga Vasile, acesta nu numai că nu a luat măsurile legale pentru constatarea infracțiunii și înregistrarea cauzei penale, dar l-a și încurajat să conducă în continuare și chiar să nu oprească vehiculul în condițiile în care va fi identificat din nou în trafic.

De asemenea, în luna noiembrie 2016, la 5 date diferite, în mod repetat și în realizarea aceleiași rezoluții infracționale, Solcan-Niga Vasile a încredințat un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere pentru conducerea pe drumurile publice de către Crăiuț Vasile Ionuț care nu posedă permis de conducere, Solcan-Niga Vasile cunoscând acest lucru.

La data de 01.12.2016, ora 06:00, lucrătorul de poliție Solcan-Niga Vasile, aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a luat cunoștință despre un apel efectuat la Serviciul de Urgență 112, cu privire la tăierea ilegală de arbori dintr-o parcelă de pădure. Deși informația pe care o deținea nu era destinată publicității, având în vedere caracterul confidențial al datelor obținute, dar și al măsurilor pe care era obligat să le întreprindă în vederea identificării autorilor faptei sesizate, lucrătorul de poliție Solcan Niga Vasile l-a informat pe H.B.C., care lucra pe un TAF în zona respectivă, avertizându-l despre faptul că va ajunge în zona în care se află acesta, spunându-i să abandoneze tot ce are acolo și să fugă. H.B.C. s-a conformat, astfel că în momentul în care lucrătorul de poliție a ajuns la fața locului împreună cu persoana care a formulat sesizarea și cu colegul său de echipaj nu a mai fost găsită nicio persoană.

În cursul anului 2016, Solcan-Niga Vasile, lucrător de poliție judiciară la Postul de Poliție Moldovița, a desfășurat în mod continuu operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește, respectiv cu funcția de agent de poliție, încălcând dispozițiile art. 45 alin. 1 lit. g din Legea nr. 360/2002, desfășurând activități comerciale cu material lemnos, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite. Acesta a fost sprijinit de suspecta Tcaci Luiza Maria care îi procura material lemnos fără documente de proveniență și îl ajuta să efectueze operațiuni de vânzare/cumpărare a materialului lemnos, deși avea cunoștință de calitatea de lucrător de poliție a inculpatului.

Precizăm că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situație să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, susțin procurorii.

loading...

2 Comentarii

  1. Julien says:

    Urmatoarea oprire, silvicul. Sunt o droaie de padurari care au gatere. De la Vama la Breaza strageti de un autobuz.

    Răspunde
  2. Mugurel says:

    Verificati ocoalele, colcaie de padurari smenari cu banzice. Vezi Breaza/Pojorata

    Răspunde

Lăsați un comentariu

*