Sâmbătă 27 Aprilie 2024, Actualizat acum 117 zile 12:00 am

FOTO! Program folcloric pentru premierul României și cel al Poloniei, la Solonețu Nou. Cum au fost întâmpinați

premier la suceava (12)Premierul României, Dacian Cioloș, și cel al Poloniei, Beata Szdydlo, au ajuns sâmbătă după-amiază, la Solonețu Nou. Primul ministru al României a dat mâna cu sătenii, iar cel al Poloniei a mers să se închine la biserica romano-catolică.

Vizita la Solonețu Nou, comuna Cacica, a celor doi premieri, Dacian Cioloș și Beata Szydlo, a început cu Biserica Romano-Catolică, unde atât premierul polon, cât și cel român au purtat discuții cu preotul lăcașului de cult. Premierul polon s-a rugat în biserică, iar apoi din partea preotului cei doi premieri au primiet câte o icoană cu Maica Domnului.

premier la suceava (13)Dacă înainte de a intra în biserică, premierul român,Dacian Cioloș a dat mâna cu câțiva săteni veniți să-i vadă, la ieșire premierul polon a fost cel care a dat mâna și s-a întreținut preț de câteva minutecu localnicii . Cei doi premieri, au fost însoțiți de președintele CJ,Gheorgeh Flutur, prefectul județului Constantin Harasim și președintele Uniunii Polonezilor din România.

Din delegație mai fac parte, Marcin Wilczek, ambasadorul Poloniei la Bucureşti, Cristian Bădescu, secretar de stat pentru Afaceri europene, seful Cancelariei primului-ministru si mina dreapta a premierului Ciolos, Dragoș Tudorache-șeful Cancelariei primului ministru, Călin Ungur, consilier de stat în cadrul Cancelariei Primului-ministru al României. La biserică, cei doi premieri au ajuns cu mașinile dar separat însă la Casa Polonă, aflată la circa 300 de metri, s-au deplasat pe jos. Aici au fost așteptați de primarul comunei, Tudose Petru, și de doi copii de etnie polonă îmbrăcați în costume populare tradiționale, cu pâine și sare. Copiii au urat celor doi premieri un bun venit în satul Solonețu Nou după care au semnat în Cartea de Onoare a Uniunii Polonezilor din România.premier la suceava (15)

Deputatul Ghervazen Longher a urat bun venit celor doi premieri în comunitatea polonă din Solonețu Nou după care a urmat discursurile oficiale ale celor doi premieri.Două ansambluri reprezentative ale comunității poloneze din România, care au fost premiate anul trecut de președintele Poloniei la București, Andrzej Duda, vor prezenta un program artistic cu această ocazie. Este vorba de ansamblurile Solonczanka și Mala Pojana.

Ca reprezentant în Parlamentul României, deputatul Ghervazen Longher, care este și președintele Uniunii Polonezilor din România, a fost gazda delegațiilor la Solonețu Nou.
Înainte de a ajunge la Solonețu Nou, cei doi premieri au vizitat și au luat prânzul la Mănăstirea Voroneț. Premierul Dacian Cioloş şi omologul său polonez, Beata Szydlo.Vizita la Voroneţ a avut loc după întrevederea avută de cei doi oficiali.

premier la suceava (16)Premierul polon, dar și cel român au rămas impresionati de minoritatea polonă din Bucovina. După ce i-a ascultat și răsplătit cu aplauze, ambii premieri s-au fotografiat cu cele două ansambluri folclorice. Oficialul guvernamental polon s-a întreținut apoi, preț de câteva minute cu copii pe terasa Casei Polone acolo unde a stat de vorbă cu micuții și a cântat cântece în limba polonă alături de ei.

Înainte de a părăsi, comunitatea polonă din Solonețu Nou, președintele Uniunii Poloneze din România, deputatul Ghervazen Longher i-a prezentat mai mulți etnici polonezi,unii dintre aceștia aflați în frunte comunităților locale, un exemplu fiind primarul comunei Moara. Nu au lipsit nici oamenii de afaceri de etnie polonă, cadre didactice sau chiar oameni simpli. Cu toții au vrut să se fotografieze cu premierul polon pentru a avea o amintire.premier la suceava (17)

Primarul comunei Moara, Eduard Dziminschi a spus că așteaptă ca oficialii guvernamentali din Polonia să ajungă și în comunitatea polonă din comuna care o reprezintă.

„Avem circa 150 de etnici polonezi printre care mă număr și eu și sunt mândru de aceasta. Așteptăm ca premierul Poloniei și chiar președintele Poloniei să ne viziteze”, a spus edilul din Moara.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*