Joi 25 Aprilie 2024, Actualizat 12:00 am

Un parlamentar din Suceava a ajuns de urgență la spital. Vezi ce a pățit!

baisanuUn parlamentar din Suceava a ajuns de urgență la spital după ce a început să se simtă rău, iar medicii l-au și internat. Este vorba despre deputatul Alexandru Băișanu, care suferă de diabet de mai mulți ani, iar vineri a suferit o criză de hipoglicemie și a ajuns la Spitalul Județean Sfântul Ioan cel Nou Suceava.

Medicii i-au acordat îngrijiri medicale, dar l-au internat pentru a fi sub supraveghere medicală. În prezent starea sa este stabilă și cel mai probabil va fi externat luni.

like-facebookHipoglicemia este o stare de slăbiciune a organismului apărută ca urmare a scăderii concentraţiei de glucoză din sânge. Acest zahar simplu, găsit în struguri, în sucroza din zahărul obţinut din trestie de zahăr sau în amidonul din cartofi sau pâine, de pildă, este principala sursă de energie a organismului şi singura pentru creier. Prin urmare, se poate spune că hipoglicemia apare în momentul în care organismul intră într-o criză energetică, nemaiavând combustibilul necesar pentru a-şi continua activităţile.

Cum recunoşti o criză de hipoglicemie

Simptomatic, o criză hipoglicemică se traduce prin slăbiciune, senzaţie de foame, ameţeală, palpitaţii, transpiraţie rece, paloarea feţei, tremurături, dureri de cap, stare de confuzie, schimbare bruscă de dispoziţie, agresivitate, furnicături în jurul gurii, putând culmina cu leşinul persoanei.

Cine este expus crizelor de hipoglicemie

În mod normal, concentraţia de glucoză în sânge este menţinută la valorile necesare bunei funcţionări în principal cu ajutorul insulinei şi glucagonului, doi hormoni secretaţi de pancreas. De aceea, hipoglicemia poate apărea, în principiu, din cauza unei dereglări de natură hormonală, care să determine o utilizare excesivă a glucozei, sau din cauza unei producţii scăzute de glucoză.

Căderile de glicemie apar frecvent în cazul diabeticilor insulinodependenţi (cu diabet de tip 1) sau a celor care primesc medicaţie cu administrare orală (cu diabet de tip 2). La diabeticii insulinodependenţi, hipoglicemia poate apărea din următoarele cauze: administrarea unei doze prea mari de insulină, nerespectarea orelor de masă (un interval prea lung între injecţia cu insulină şi ultima masă), efort fizic intens şi prelungit, consum abuziv de alcool. La diabeticii de tip 2, hipoglicemia poate apărea pe fondul  depăşirii dozei de medicamente hipoglicemiante administrate, al asocierii cu alte medicamente sau pe fondul oboselii şi alimentaţiei insuficiente.

 


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*