Vineri 03 Mai 2024, Actualizat acum 123 zile 12:00 am

Un bărbat din Fălticeni va primi de la stat peste 14.000 de euro despăgubiri. Vezi pentru ce!

cedoUn bărbat din Fălticeni va fi despăgubit de Curtea Europene a Drepturilor Omului (CEDO) cu peste 14.000 de euro pentru că a fost bătut de poliţişti, iar plângerea sa nu a fost investigată corespunzător.

Liviu Samachişă, cetăţean americano-român, locuieşte la Fălticeni. El susţine că a fost atacat de poliţişti, pe 31 iulie 2008, la Galaţi, când se afla în vizită la un prieten.

like-facebookÎn momentul în care s-a întors la maşină, acesta a găsit-o înconjurată de poliţişti, deoarece era suspectă că ar fi fost implicată într-un accident rutier în care au fost răniţi câţiva pietoni.

Poliţiştii l-au imobilizat şi i-au pus cătuşe în mod violent, iar pe drumul spre secţie l-au lovit cu pumnii până a leşinat.

Bărbatul a ajuns la Spitalul de Urgenţă din Galaţi. Aici, medicii l-au diagnosticat cu contuzie severă la nivelul toracelui şi al mandibulei, traumă cranio-cerebrală, zgârieturi şi vânătăi pe mâini, gât şi la nivelul claviculei.

Samachişă a făcut plângere împotriva poliţiştilor şi i-a acuzat de manifestări violente. Procurorii au oprit ancheta în februarie 2009, susţinând că  poliţiştii nu erau vinovaţi cu nimic. Decizia a fost confirmată şi de instanţa de judecată, apelul lui Samachişă fiind respins.

Disperat, omul a apelat la CEDO, unde Guvernul român a susţinut că bărbatul a fost depistat de Poliţie conducând cu viteză, dar a refuzat să oprească. Când poliţiştii l-au ajuns, s-a manifestat agresiv, atât verbal, cât şi fizic, şi a refuzat să se legitimeze. În aceste condiţii, ofiţerii de Poliţie au folosit forţa pentru a-l duce la secţie.

CEDO a decis ca bărbatul din Fălticeni să primească de la statul român 2.400 de euro, ca prejudiciu material, şi 11.700 de euro, cu titlul de prejudiciu moral. În plus, la acestea se adaugă 300 de euro cu titlul de cheltuieli judiciare.

Potrivit deciziei CEDO, a fost încălcat articolul 3 din Convenţia europeană a drepturilor omului, ce interzice tortura şi tratamentele inumane sau degradante, şi că faptele nu au fost investigate eficient.

Un patron sucevean a învins statul român la CEDO

Un sucevean condamnă România la CEDO

Fondul Bisericesc Ortodox al Bucovinei apelează la CEDO după ce a pierdut procesul pădurilor

 


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*