Un om de afaceri originar din Suceava, milionar în lire sterline, promovează turismul românesc la Londra. George Beţianu a iniţiat un proiect care presupune crearea unei platforme care să agrege pachete turistice deja existente din unele dintre cele mai reprezentative și frumoase zone geografice din România, dar și crearea unora noi, care să accelereze dezvoltarea și susținerea micilor întreprinzători. Aproape 50 de oameni de afaceri români din diverse domenii de activitate s-au întâlnit la Londra pentru a demara acest proiect.
“Trebuie să fim solidari pentru a genera o schimbare cu adevărat importantă în România, iar turismul românesc poate fi un instrument major. Dacă interesul turiștilor străini în România crește, apare și interesul investitorilor, iar asta înseamnă nu doar locuri de muncă, dar și dezvoltarea micilor producători, a agriculturii, creșterea exporturilor, etc. Baza principală este participarea în număr cât mai mare a romanilor pentru vinderea de pachete turistice personal la prietenii sau amatorii de-a vizita Romania de orice naționalitate . Nu trebuie să uităm că o mare parte dintre romanii din străinătate lucrează în serviciile ospitaliere și avem o experiență unică”, a declarat George Bețianu.
Născut în Vatra Dornei în urmă cu jumătate de secol, George Betianu a copilărit apoi în comuna Vama, iar după aceea a plecat la București.
Potrivit jurnaliştilor de la Cancan, suceveanul a plecat din România cu 50 de dolari în buzunar și a ajuns miliardar. În România, pe vremea când era sportiv de performanță, între două antrenamente, cel de dimineață și cel de seară, confecționa mărțișoare.
„Începeam din luna aprilie și lucram până în anul următor în februarie. Concuram cot la cot cu toți artiștii plastici de la Universitate din București. Apoi le vindeam la metrou în pasaj, locul acela știut de toți cu astfel de produse. Făceam ceva unicat, găseam tematici la modă în acea perioadă. Îmi aduc aminte că am confecționat odată peștișori de sticlă cu pene de fazan și bibilică. Pe timpul ăla câștigam și 70-80.000 de lei, valoarea unei mașini într-un an”, a spus suceveanul.
Fost pugilist la Steaua, George a decis ca la doi ani după Revoluţie să plece definitiv din țară din cauza situației financiare proaste. El povesteşte că atunci când a ajuns în UK ştia să spună în engleză doar „Bună ziua” şi „Mulţumesc”. În România şi-a lăsat soţia şi copilul de cinci ani. Când a ajuns în Anglia, a lucrat prima dată la curăţat curtea unui vecin. Apoi, a lucrat ca taximetrist şi a început să strângă bani. Şi-a cumpărat o casă şi şi-a adus soţia şi copilul lângă el. După un timp, George şi-a deschis propria sa companie de taxi.
„Compania de taxi am inceput-o singur, eu eram dispecer si sofer, intre timp au venit si alti soferi, am facut cam 20 de soferi. Eu am condus pentru un doctor important, de la cel mai mare spital din centrul Londrei, el m-a simpatizat iar la un moment dat l-am intrebat de ce circula numai cu mine si el mi-a spus ca soferii de taxi pun tot felul de intrebari, dar eu am fost singurul care nu am pus multe. De atunci el m-a folosit ca sofer pentru familia sa. I-am spus la un moment dat ca am deschis o companie de taxi, daca in caz nu ajung eu trimit un alt sofer la fel de bun ca si mine, iar atunci mi-a spus ca ma va recomanda la directorul spitalului. A doua zi directorul spitalului m-a chemat”, a spus afaceristul.
După aceea, i-a venit în minte să înfiinţeze o companie de rezervări de hoteluri, lucru pe care l-a şi pus în practică, iar în prezent lucrează cu firme din toată lumea.
Deține și un depozit de alimente românești, care va fi urmat în scurt timp de un lanț de magazine alimentare. El încearcă, astfel, să promoveze gustul românesc.
Afaceristul a făcut primul milion de lire la 35 de ani, iar în 2013 a avut o cifră de afaceri de aproximativ nouă milioane de lire.
„Acum sunt pe lista de contracte pentru toate spitalele din Londra, este un sistem de licitatii, din toate companiile au ales 10 care sa fie furnizori de ambulante, motociclete pentru serviciul de curier rapid. La ora actuală am 239 de masini taxi si 35 de ambulante. Chiar luni am aflat ca sunt pe locul doi ca pozitie sa iau acest contract in valoare de circa 100 de milioane de lire sterline”, a povestea suceveanul.