Sâmbătă 27 Aprilie 2024, Actualizat acum 117 zile 12:00 am

Alertă! O prostituată bolnavă de SIDA ar fi răspândit boala clienţilor din Rădăuţi şi Suceava

prostituataMedicii suceveni se tem că o prostituată bolnavă de SIDA, recent decedată, a răspândit boala prin Rădăuţi şi Suceava. Femeia, în vârstă de 40 de ani, a murit luni, după ce a căzut pe stradă. Medicii sunt în alertă din cauza numărului mare de persoane posibil infectate. Femeia practica prostituţia prin “bombele” din Suceava. Ea avea o fetiţă, care a moştenit boala de la mama ei şi care este acum internată într-un centru de plasament din judeţ.

like-facebookLuni, 9 februarie, o femeie a căzut pe stradă în staţia de autobuz “Mobila” din cartierul sucevean George Enescu. Trecătorii au sunat speriaţi la numărul 112, iar femeia a fost preluată de un echipaj al Ambulanţei care a dus-o la Unitatea de Primiri Urgenţe a spitalului sucevean. Cadrele medicale au început de urgenţă metodele de resuscitare, pacienta a fost intubată, iar când o asistentă i-a introdus codul numeric personal în calculator, cadrele me-dicale sucevene au aflat că femeia este bolnavă de SIDA, fiind în evidenţă cu tratamentul de specialitate de aproximativ doi ani. Femeia, în vârstă de 40 de ani, nu a rezistat, organismul fragil a cedat, iar în urma necropsiei s-a constatat că femeia era însărcinată cu o sarcină extrauterină, care i-a provocat o hemoragie internă severă.

Luând legătura cu cadrele me-dicale de la secţia de Boli Infecţioase din cadrul Spitalului Sucevean, care au îngrijit-o şi au consiliat-o pe această pacientă în ultimii doi ani, am aflat că femeia în vârstă de 40 de ani, bolnavă de SIDA, practica prostituţia în crâşmele de cartier din Suceava, fiind şi o împătimită consumatoare de băuturi alcoolice. “Stiam ce face dar legea este foarte strictă în privinţa confidenţialităţii pacienţilor şi din acest motiv nu am putut niciodată să o reclamăm la Poliţie. Venea lunar pentru medicamente şi pentru consiliere. Ii repetam mereu că este pasibilă de pedeapsă dacă nu-şi înştiinţează partenerul de boala de care suferă. Ii dădeam mereu prezervative şi o rugam să-şi protejeze partenerii, dar sincer nu cred că acest lucru se întâmpla. De multe ori venea bătută dar nu a recunoscut nicodată că ar fi lovit-o cineva. De fiecare dată găsea scuze. O dată a venit chiar tunsă foarte scurt, sluţită aş putea spune, parcă cineva ar fi pedepsit-o. Off săraca…nici nu ştia acum cine a lăsat-o însărcinată. Si culmea provenea dintr-o familie de oameni gospodari, a avut parte de educaţie bună acasă, dar se pare că s-a pierdut undeva, pe drum…”, a povestit cu vocea tremurândă o asistentă.

Se pare că femeia a practicat prostituţia în zona Rădăuţi până acum doi ani când s-a mutat cu chirie în cartierul sucevean George Enescu. Din ce au povestit cadrele medicale care au îngrijit-o se pare că femeia a fost reclamată de către vecinii din Rădăuţi pentru viaţa uşoară pe care o ducea, iar Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului i-a luat fetiţa, pe atunci în vârstă de şapte ani, în regim de urgenţă. «Copilul a fost internat atunci într-un centru de plasament, iar la un control de rutină, medicii au constatat cu stupoare că micuţa este infectată cu HIV. Aşa s-a ajuns la ea. A fost identificată dar refuza testarea, până într-o zi când a cedat şi a acceptat să i se ia sânge pentru această investigaţie. Boala era avansată şi am început imediat tratamentul”, ne-a povestit un medic. “Sunt oameni atât de ignoranţi cu propria persoană, care dau dovadă de o ingnoranţă incredibilă şi de o lipsă totală de respect faţă de ei şi faţă de cei din jur”, a completat un cadru medical de la secţia de Boli Infecţioase a spitalului sucevean. Aşa după cum au declarat cadrele medicale, femeia a ţinut legătura cu fiica ei în aceşti doi ani de când copila este internată la un centru de plasament din judeţ, vizitând-o în mod regulat, dar se pare că de multe ori când mergea în vizită la copilă, era sub influenţa băuturilor alcoolice.

Există suspiciuni că femeia ar fi îmbolnăvit mai mulţi bărbaţi din Suceava şi Rădăuţi cu care a întreţinut relaţii sexuale contracost. Medicii suceveni sunt în alertă şi le recomandă tuturor bărbaţilor care ştiu că au avut relaţii sexuale neprotejate, să se testeze. Această bombă biologică care suferea de o maladie cu transmitere sexuală, a învins legea, medicii şi întreg sistemul pentru că a avut dreptul la confidenţialitate. Legal, femeia ar fi putut ajunge după gratii pentru infracţiunea de transmitere a sindromului imuno-deficitar dobândit, care se pedepseşte cu închisoare strictă de la 5 la 15 ani, dar medicii nu au putut s-o reclame din motive de confidenţialitate şi chiar dacă ar fi făcut-o, poliţiştii spun că tot nu-i puteau face dosar penal dacă nu venea nici un “client” nemulţumit s-o reclame. Femeia suferea şi de encefalopatie, boală care se manifestă printr-un retard uşor, persoanele acestea având un discernamânt parţial sau diminuat. Chiar dacă îmbolnăveşte zeci de oameni, judecătorul poate să condamne o astfel de persoană doar să stea în spital.

Pe lângă fetiţa acestei femei, în centrele de plasament din Suceava mai este un copil infectat cu HIV, în judeţ fiind în total trei copii bolanavi de SIDA cu vârsta cuprinsă între cinci şi nouă ani, alţii doi cu vârsta cuprinsă între 10 şi 12 ani, iar alţii 10 cu vârste de peste 15 ani. Toţi aceşti copii s-au născut din părinţi seropo-zitivi. De la începutul anului 2015, cinci persoane adulte au fost diagnosticate cu HIV, numărul ajungând la 209 de pacienţi în judeţul Suceava care suferă de această maladie. “In spatele fiecărui pacient mai stau încă cel puţin 15 persoane nediagnosticate”, este de părere un medic sucevean.

Sursa: Obiectiv de Suceava

 


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*