În mai multe sate sucevene există tradiţia confecţionării unor cruci de gheaţă în Ajunul Bobotezei. La unele biserici, credincioşii lipesc pe aceste cruci bănuţi de metal şi îşi pun o dorinţă. Tradiţia spune că în această zi sfântă li se va îndeplini orice vis. De asemenea, agheasma mare este tămăduitoare de boli. Numai că în acest an, gheaţa lipseşte cu desăvârşire aşa că localnicii din comuna suceveană Bosanci aduc gheaţa dintr-un pîrâu situat în zona Dornelor. Potrivit primarului, Curic Anton, vor fi confecţionate luni , 5 ianuarie, doar două cruci din gheaţă pentru cele două biserici din sat .
Pentru oamenii din comuna suceveană Bosanci, istoria acestei cruci de gheaţă este una aparte şi tocmai din acest motiv sătenii sunt extrem de mândri şi spun că vor face şi imposibilul pentru ca tradiţia să se respecte în fiecare an. Obiceiul este păstrat de sute de ani. Fabricarea unei cruci de gheaţă durează cam o zi. Bătrânii povestesc că în anul 1867 jumătate din Bosanci a fost mistuit de flăcări . Atunci a luat fiinţă grupul de pompieri civili, care au făcut un legământ că în Ajun de Bobotează să confecţioneze câte o cruce de gheaţă la fiecare biserică din sat. De aproape 140 de ani aici pompierii civili se ocupă de acest lucru,dupa ce un incendiu a distrus jumătate de sat.
„Este un semn de recunoştinţă faţă de Dumnezeu că nu a mai trimis asemenea nenorociri peste sat, dar şi un legământ ca prin aceasta Dumnezeu să ferească satul de rele. O altă explicaţie a crucii de gheaaţă este şi aceea că în vechime credincioşii mergeau la un iaz, la o apă curgătoare , unde se săvârşească sfinţirea apei cele mari. Astăzi , din lipsă de timp si pentru că numărul credincioşlor a crescut mult, se ia o bucată de gheaţă din acea apă , sub forma Sfintei Cruci, care ne va însoţi toate slujbele. Şi cum iazul nu a îngheţat atunci se aduce gheaţă din altă parte dar tradiţia merge mai departe” , susţine Neculai Mihoc, preotul paroh din Bosanci, semnificaţia crucii de gheaţă.
Şeful pompierilor civili din Bosanci, Vasile Spoială spune că nu a existat an în care misiunea de realizare a crucilor.
„ A început acum acum 138 de ani, şi nu a fost zi să nu fi fost dusă la îndeplinire. Chiar de viscoleleşte , chiar de plouă , chiar de este cald, noi trebuie să facem aceste cruci”, a spus pompierul care ne-a explicat şi care este soluţia pentru vreme caldă. Dacă nu este gheaţă , atunci se îngheaţă nişte apă la o fabrica care are congelatoare sau se caută gheaţă în zona de munte cum se procedează în acest an. Crucile vor fi împodibite cu flori de femei în dimineaţa Bobotezei, iar aici se va tine slujba şi se va sfinţi apa. Când crucea este gata, pompierii aduc întregului sat vestea că vine Boboteaza. Crucile vor rămâne în picioare până se vor topi.