Joi 18 Aprilie 2024, Actualizat 12:00 am

Percheziţii la Suceava! Reţea de migranţi destructurată de DIICOT

Percheziţii de amploare, joi, la Suceava. Poliţiştii suceveni au efectuat opt percheziţii domiciliare în judeţul Suceava după ce au identificat doi bărbaţi care transportau un grup de migranţi peste frontiera de Vest. Marius M. de 24 de ani din comuna Brodina şi G.E.( cu dublă cetăţenie română şi ucraineană) urmau să transporte un grup de migranţi când au fost descoperiţi.

Jandarmi şi poliţişti, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Suceava, au organizat o acțiune, ocazie cu care au fost efectuate un număr de 8 percheziții domiciliare pe raza judeţului Suceava și au fost puse în executare 6 mandate de aducere (ceilalți suspecți neaflându-se pe teritoriul României).

Cu ocazia perchezițiilor efectuate, la domiciliul suspectului Daniel C., de 47 de ani din municipiul Suceava și la cel al tatălui său, au fost identificați 13 migranți (11 afgani și 2 sirieni) introduşi anterior în mod ilegal peste frontiera verde dinspre Ucraina, fiind sesizat cu privire la această situație Serviciul pentru Imigrări Suceava care urmează a-i prelua și a le clarifica situația juridică.  Totodată au fost ridicate în vederea cercetărilor  următoarele bunuri două maşini, suma de 1.590 de dolari SUA, 210 euro, 1800 de lei, un pistol cu gaz, opt telefoane mobile, pașapoarte, cărți de identitate, precum și mai multe înscrisuri cu valoare probatorie în cauză.

Persoanele împotriva cărora vor fi puse în executare mandatele de aducere urmează a fi conduse la sediul D.I.I.C.O.T pentru audieri.

Pe parcursul cercetărilor activitățile de suport tehnic în cauză au fost asigurate de către S.O.S. Suceava, S.O.S. Cluj, S.O.S. Alba, S.O.S. Timișoara, S.O.S. Oradea, D.G.I.P.I. și S.R.I.- Direcția Județeană Suceava. Totodată, au fost desfășurate activități operative punctuale, la solicitarea unității noastre de poliție și de către lucrători din I.G.I.- Centrul de Cazare şi Proceduri pentru Solicitanţii de Azil Rădăuţi, I.T.P.F. Sighetu Marmației – Sectorul Poliției de Frontieră Rădăuți și B.C.C.O. Alba Iulia. Cercetările sunt continuate în vederea stabilirii întregii activităţi infracţionale, identificării şi tragerii la răspundere penală a tuturor participanţilor”, se arată într-un comunicat.

 

Gruparea era monitorizată de oamenii legii de mai mult timp. Începând cu luna noiembrie a anului 2013 poliţiştii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Suceava efectuează cercetări, sub coordonarea unui procuror din cadrul D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Suceava, în cadrul dosarului penal 224D/P/2013 față de suspecţii L. I. de 41 de ani, cetățean ucrainean, C. G., de 41 ani, cu dublă cetățenie, română și moldovenească, B. M., de 40 de ani, cetățean ucrainean, Alin B., de 30 de ani, din com Straja, jud.Suceava ș.a. sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ”constituirea unui grup infracţional organizat.

În urma activităţilor operative complexe desfăşurate în cauză, s-a stabilit că în cursul lunii noiembrie 2013 pe raza jud. Suceava s-a constituit un grup infracţional organizat compus din L. I. (cetăţean ucrainean), B. M. (cetăţean ucrainean), Alin B. (cetăţean român) și M.D., de 28 de ani (cetăţean ucrainean), care au acționat împreună şi în mod coordonat în scopul săvârşirii infracţiunii de trafic de migranţi, pentru obţinerea de beneficii financiare.

Astfel, L. I: (urmărit prin Interpol, în prezent arestat în R. Moldova), liderul şi coordonatorul grupului, ţinea legătura cu persoane neidentificate aflate pe teritoriul Ucrainei, care furnizau migranţii în zona oraşului Cernăuţi, de unde erau preluați de către M.D., care la cererea lui L. Ivan, organiza şi realiza, prin intermediul altor complici cetăţeni ucraineni neidentificaţi, transportul şi călăuzirea migranţilor peste frontiera verde în România, prin zona comunei Brodina, județul Suceava. Din zona de frontieră, migranţii erau preluaţi de către Alin B.., cu ajutorul altor călăuze cetăţeni români, apoi erau transportaţi în interiorul ţării şi eventual găzduiţi până la momentul predării lor către ceilalţi membri ai grupului. C. G. şi L. Ivan luau migranţii de la B. Alin., îi călăuzeau pe teritoriul României până în apropierea frontierei de vest, îi cazau în diverse locaţii (case particulare, hoteluri sau pensiuni) şi le organizau ieşirea ilegală din România către Spaţiul Schengen. Trecerea frauduloasă a migranţilor în Ungaria se realiza fie prin călăuzirea migranţilor peste frontiera verde de către B.M., F. V. (cetățean ucrainean), N. V. de 34 de ani (cetățean ucrainean, în prezent arestat în Ungaria), fie prin ascunderea lor în mijloace de transport. Pe teritoriul Ungariei migranţii erau preluaţi cu microbuze de către legături ale lui L. I., care îi transportau până în Austria (Viena). Pentru fiecare migrant traficat pe ruta Ucraina (Cernăuţi) – România – Ungaria- Austria (Viena) se percepea suma de 4.000 – 4.500 USD, bani care se împărțeau între membrii şi sprijinitorii grupului, în funcţie de poziţia şi aportul fiecăruia.

Astfel  au fost racolate, găzduite și transportate de pe/pe raza judeţului Suceava, un număr de 7 grupuri de migranți, compuse din 31 persoane (şase grupuri cu 25 persoane trecute fraudulos din Ucraina în România și un grup cu 6 persoane racolate din Centrul de Cazare şi Proceduri pentru Solicitanţii de Azil Rădăuţi). Grupurile mai sus menționate au fost monitorizate și identificate în mod legendat cu sprijinul lucrătorilor poliției de frontieră din cadrul P.T.F. Salonta, P.T.F. Borș, I.T.P.F. Timiș, P.T.F. Sînicolau Mare și Serviciul pentru Străini Arad. După identificarea acestora de către autoritățile de aplicare a legii, migranții solicitau azil, iar membrii grupării îi preluau din nou, îi transportau și cazau la diferite pensiuni de pe raza jud. Bihor, Timiș, Alba sau Cluj, încercând să-i scoată din țară prin alte metode.

Majoritatea membrilor rețelei sunt din Ucraina sau din Republica Moldova, coordonarea activităților infracționale fiind efectuată de pe teritoriul Ucrainei, iar migranții provin din Pakistan, Afganistan,Irak sau Siria.

În urma probatoriului administrat, în cauză s-a dispus începerea urmăririi penale faţă de un număr de 16 suspecți, pentru comiterea infracţiunilor mai sus menţionate.

 

 

 


Loading...

loading...

Ping-uri pentru aceasta Știre

  1. Percheziţii la Suceava! Reţea de migranţi destructurată de DIICOT | MoldovaNews.ro
  2. Percheziţii la Suceava! Reţea de migranţi destructurată de DIICOT | NationalNews.ro
  3. Petrec Paştele după gratii. Cinci persoane arestate preventiv pentru trafic cu migranţi. Vezi cine sunt acestea! | SuceavaNews.ro

Lăsați un comentariu

*