Joi 28 Martie 2024, Actualizat 12:00 am

FOTO Deputatul minorității italiene, Mircea Grosaru, condus pe ultimul drum

Deputatul minorității italiene în Parlamentul României, avocat Mircea Grosaru a fost înmormântat joi, fiind condus pe ultimul drum de câteva sute de persoane. Slujba de înmormântare a fost oficiată de trei preoți și avut loc la Biserica Mirăuți, acolo unde de fapt, s-a aflat depus sicriul cu corpul neînsuflețit încă de la începutul acestei săptămâni și unde cei care l-au cunoscut puteau aduce un ultim omagiu.  Cortegiul de la biserică și până ce sicriul a fost lăsat în groapă a fost însoțit de sute de oameni. Au fost depuse coroane de flori din partea colegeilor din Parlament, a tuturor grupurilor minoritare din România, cu excepția maghiarilor, a colegilor de la firma de insolență pe care Mircea Grosaru o deținea, a partidelor politice  dar și a multor persoane în nume personal care l-au apreciat ca om și ca politician.

Mircea Grosaru a decedat luni,în jurul orei 11.30 la Spitalul Județean Suceava în urma unui atac de cord masiv. Imediat după oficierea slujbei, deputatul Dragoș Gabriel Zisopol ,președintele minorității elene din Parlament a dat citire mesajului transmis de către președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea . Trebuie amintit că ședința din 3 februarie a debutat cu un moment  de reculegere față de Mircea Grosaru  iar  în locul său a fost aprinsă o lumânare .  ,, Din păcate pentru noi,membri Camerei Deputataților, acest Acest an începe trist,un foarte  bun prieten, un coleg în Parlament,  care reprezenta minoritatea italiană a încetat din viață. Nu este un moment simplu pentru noi. Un deputat reprezentând o minoritate a plecat dintre noi. Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească!,, se arată în mesaj.

Dragoș Gabriel Zisopol a dat citire și unui mesaj din partea minorității elene din România.

Și preotul Valeriano Giacomolli ,reprezentantul Confederației Episcopale Italiene a ținut să aducă un ultim omagiu și să vorbească despre importanța pe care a avut-o parlamentarul în rândul minorității italiene.  Sicriul a fost purtat de brațe de membrii Clubului Sportiv CSM Suceava care,în semn de respect față de cel care a fost cu ani în urmă un sportiv al Sucevei, au purtat în semn de omagiu, banderole inscripționate CSM  pe mâini.

Au fost alături de familia îndoliată mai mulți parlamentari din județul Suceava între care democra liberala Sanda   Maria Ardeleanu, social-democrații Ovidiu Donțu, Gavril Mârza,  Ioan Stan, Eugen Uricec, liberalii Constantin Galan și Dumitru Pardău,  fostul deputat PDL, Gabriel Dan Gospodaru și  primarul Sucevei, Ion Lungu. Lor li se alătură și actorul Adrian Păduraru care era un prieten apropiat al celui care a fost Mircea Grosaru. Nu a lipsit nici deputatul minorității polone în Parlament,deputatul Ghervazen Longher. Mircea Grosaru avea 62 de ani si se afla la al treilea mandat de deputat in Parlamentul Romaniei.Profesor de matematica, Mircea Grosaru a mai ocupat functiile de sef al Regiei de Protocol Suceava si director in cadrul Prefecturii Suceava.In tinerete, Mircea Grosaru a fost jucator al echipei de fotbal CSM Suceava.Mircea Grosaru era membru al Comisiei juridice, de disciplina si imunitati din Camera Deputatilor. Totodata, el detinea si functia de presedinte al Asociatiei Italienilor din Romania – RO.AS.IT.
El a fost secretar general al PNL Suceava in perioada 1997 – 2000, iar la alegerile parlamentare din anul 2000 a candidat din partea minoritatii italiene fara insa sa obtina mandatul, fiind ales parlamentar in 2004, iar in urma alegerilor parlamentare din 2008 si in 2012 a fost reales deputat al minoritatii italiene.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*