Sâmbătă 12 Iulie 2025, Actualizat acum 192 zile 12:00 am

Primul exemplar de ”ligru” din România este crescut într-o grădină zoologică improvizată care funcționează la Suceava

Primul exemplar de ”ligru” din România este crescut într-o grădină zoologică improvizată care funcționează la Suceava, anunță Garda Națională de Mediu (GNM). Într-o postare pe Facebook, GNM scrie că „grădina zoologică improvizată din Zăhărești, județul Suceava găzduiește câteva sute de animale, majoritatea sălbatice. Printre acestea, găsim un exemplar de ”ligru”, animal deosebit de rar, care rezultă din împerecherea a doua exemplare de specii CITES, respectiv Leu-mascul (Panthera leo) si Tigru-femela (Panthera tigris)”.

Din cele sub 100 de exemplare recunoscute nivel mondial, unul se află în această menajerie din Suceava.

Experții GNM, în echipă mixtă de la Comisariatul General și cel Județean Suceava au controlat așa numitul colț zoologic, unde au constatat mai multe nereguli, printre care că menajeria funcționează fără nici un fel de autorizație de mediu.
De asemenea, nu există o fișă de evidență a colecției de animale, nu există un plan pentru eventuale situații de urgență și nici o platformă impermeabilă pentru stocarea deșeurilor de proveniență animală și nu există un contract pentru neutralizarea produselor de origine animală.
Potrivit comisarilor de mediu, animalele sunt închise în același spațiu, pentru a încuraja activitatea de împerechere între specii.
GNM  a dispus amendarea administratorului cu 15.000 de lei și sistarea activităților de vizitare în această menajerie.
„Este pentru prima oară când GNM se confruntă în teren cu o specie practic nouă de animal, cu o reglementare încă neclară. Tocmai de aceea am făcut apel la instituții precum ANSVSA, Academia Română sau Autoritatea de Management CITES din cadrul MMAP, pentru cunoaște mai bine care sunt pașii de urmat. Apelul nostru către potențialii vizitatori este să nu se lase conduși de curiozitate într-un loc care nu are nici un fel de autorizație pentru a-i primi. Este un loc care poate deveni nesigur și care nu se supune nici unei norme de autorizare comercială, de mediu, sau de alt tip”, mai transmite Garda de Mediu.

Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*