Miercuri 15 Ianuarie 2025, Actualizat acum 14 zile 12:00 am

Boala Kienbock

Dr. Răzvan Țăranu, medic specialist Ortopedie-Traumatologie, Arcadia

Dr. Răzvan Țăranu, medic specialist Ortopedie-Traumatologie, Arcadia

Boala Kienbock (necroza avasculară a osului semilunar) este o afecțiune rară, prezentă la nivelul pumnului prin afectarea vascularizației unuia dintre oasele carpiene, mai precis a osului semilunar. Afectează cu predilecție pacienții de sex masculin între 20-40 de ani. Boala Kienbock se manifestă prin durere la anumite mișcări și scăderea forței de prehensiune (prinderea obiectelor). Etiologia este considerată a fi multifactorială, incluzând factori biomecanici (varianta negativă a cubitusului în relație cu radiusul – cubitus mai scurt, înclinarea radială redusă, traumatisme repetate) sau factori anatomici (geometria semilunarului, conformația vascularizației arteriale).

 

Clasificarea Bolii Kienbock

Diagnosticul se stabilește în principal pe evaluarea radiologică (radiografie, CT, RMN), care utilizează clasificarea Lichtman:

Stadiul I: modificări doar pe examenul RMN;

Stadiul II: scleroza semilunarului;

Stadiul III:

  1. colapsul semilunarului fără rotația scafoidului;
  2. colapsul semilunarului cu rotația fixă a scafoidului;

Stadiul IV: artroza articulațiilor intercarpiene.

 

Tratamentul Bolii Kienbock

Tratamentul se stabilește în funcție de severitatea simptomelor, stadiul radiologic și expertiza chirurgicală și este foarte variabil: imobilizare, osteotomie parțială de os capitat, osteotomie/decompresie a radiusului distal, carpectomie proximală, revascularizare cu grefon osos, artrodeză parțială/totală a pumnului, artroplastie a pumnului.

 

Pacient de 35 de ani cu Boala Kienbock, tratat cu succes la Arcadia

Prezentăm cazul unui pacient în vârstă de 35 de ani, care acuza durere în pumnul stâng de aproximativ 2 ani (9/10 pe Scala Analog Vizuală – VAS). Simptomele apăreau atât la mișcările de flexie/extensie, cât și în repaus și îi afectau capacitatea de a efectua activitățile zilnice. Pacientul nu suferise niciun traumatism în antecedente. Efectuase diverse tratamente (fizioterapie, infiltrații cu PRP și acid hialuronic, orteză), fără ca acestea să îi ofere vreun beneficiu.

Examenul clinic al pumnului stâng a demonstrat durere la palparea semilunarului, flexie – 60 grade, extensie – 30 grade, pronație și supinație – 80 grade. Examenul radiologic (radiografie și CT) al pumnului stâng a confirmat diagnosticul de Boală Kienbock în stadiul III A (osteonecroza semilunarului cu ușor colaps). Nu s-a observat diferență de lungime între radius și ulnă (varianta neutră) și nici rotația scafoidului.

Având în vedere că tratamentul conservator nu a ameliorat simptomele, s-a propus intervenția chirurgicală care a constat în osteotomia parțială a osului capitat pentru reducerea presiunii asupra osului semilunar și denervarea parțială a pumnului prin ablația ramurilor terminale articulare ale nervilor interosos posterior și interosos anterior.

La interval de 4 luni postoperator, pacientul a afirmat că durerea a scăzut de la 9/10 la 4/10 pe Scala Analog Vizuală (VAS), aceasta fiind resimțită doar ocazional în timpul unor activități fizice intense. De asemenea, s-a observat o îmbunătățire a scorului QuickDASH de la 68.2 la 15.9.

 

Concluzii

  1. Boala Kienbock necesită diagnostic precoce întrucât complexitatea tratamentului crește pe măsură ce stadiul radiologic avansează.
  2. Conduita terapeutică depinde atât de stadiul radiologic, cât și de experiența medicului curant.

 

Pentru programarea unei consultații, pacienții au la dispoziție numărul de telefon 0232 920, Call Center Arcadia.

www.arcadiamedical.ro


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*