Sâmbătă 23 Noiembrie 2024, Actualizat acum 327 zile 12:00 am

Tratamentul fisurii anale

Dr. Miler Ancuța-Andreea, medic specialist Chirurgie generală, Arcadia

Dr. Miler Ancuța-Andreea, medic specialist Chirurgie generală, Arcadia

Fisura anală reprezintă apariția unei mici leziuni superficiale a pielii care acoperă anusul, situat la baza rectului, care este impresionant de dureroasă. Este o afecțiune benignă asemănătoare vizual cu o tăietură, care poate măsura în medie între 1 și 2 cm în lungime.

 Scopul tratamentului este de a vindeca simptomele fisurii anale, permanent și fără sechele.

Tratamentul tradițional, medicamentos, acționează asupra componentei traumatice prin evitarea trecerii scaunelor dure, repetate sau a eforturilor de defecare. Tratamentul luptă împotriva constipației, discheziei (defecație dificilă) și durerii prin folosirea gamei obișnuite de sfaturi igienico-dietetice și laxative. Scutirile sunt ajutate de introducerea la culcare a supozitoarelor care facilitează alunecarea scaunului. Unguentele care combină anestezice locale și hidrocortizon sunt utilizate în mod convențional fără un nivel de dovezi.

Chirurgia rămâne cel mai eficient tratament chiar dacă literatura de specialitate ignoră formele simple, la care vindecarea intervine spontan sau după un scurt tratament tradițional. Dilatarea este abandonată, intervenția chirurgicală implicând efectuarea unei incizii (sfincterotomie) pentru a relaxa mușchii anusului sau îndepărtarea zonei plăgii (fisurectomie).

Sfincterotomia laterală internă (ILS) este cea mai studiată metodă la nivel mondial, fiind considerată tehnica de referință în literatura internațională. Obiectivul este de a acționa exclusiv asupra hipertoniei printr-o secțiune a sfincterului intern, vindecarea fisurii survenind fără niciun alt gest complementar. Secțiunea este parțială în înălțime și parțială sau completă în grosime. Principalul efect secundar este apariția tulburărilor de continență.

Fisurectomia are drept scop eliminarea țesutului lezional. Procedura este potrivită pentru fisurile cronice pentru care ponderea hipertoniei sfincterului în ischemia cronică este mai mică. Principalul beneficiu ar fi un risc mai mic de complicație sfincteriană. De asemenea, se poate efectua o analiză histologică pentru a nu rata un început de leziune degenerată. Fisurectomia permite îndepărtarea simultană a apendicelor (hipertrofie papilară și marișcă anală). Procedura poate fi izolată sau combinată cu o sfincterotomie, plastie suprapusă sau ambele.

 Fisurile anale netratate pot produce complicații, cum ar fi:

  • infectarea fisurii (cu formarea unui abces anal sau a unei fistule submucoase);
  • stenoza anală (când canalul anal, din cauza sclerozei, devine strâmt și produce tulburări grave de evacuare a scaunului).

Fisura anală este un subiect uneori tabu și totuși foarte frecvent, dar afecțiunea se tratează foarte ușor dacă este detectată la timp. Este importantă examinarea de un medic specialist în caz de mâncărime sau sângerări însoțite de durere în timpul mișcărilor intestinale întrucât acestea pot corespunde unei fisuri anale.

Tratamentul chirurgical al fisurii anale se realizează în siguranță în Spitalul Multidisciplinar Arcadia.

Pentru programări, pacienții au la dispoziție numărul de telefon 0232 920, Call Center Arcadia.

www.arcadiamedical.ro


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*