Sâmbătă 23 Noiembrie 2024, Actualizat acum 327 zile 12:00 am

6 tipuri de polizoare şi ce trebuie să ştii despre ele

Polizoarele sunt unelte folosite în mod obişnuit în industrie, construcţii, tâmplărie, atelierele auto şi întreţinerea casei. Aceste maşini folosesc mişcarea de rotaţie a unui disc, cilindru sau trunchi de con pentru a prelucra prin aşchiere diferite suprafeţe. Sunt disponibile într-o varietate de modele şi dimensiuni, fiecare proiectat pentru un scop specific. Indiferent că eşti profesionist sau pasionat de bricolaj în regim Do It Yourself, este important să cunoşti diferitele tipuri de polizoare şi utilizările fiecăruia.

Polizor unghiular

Polizorul unghiular este cel mai utilizat model pentru o varietate de aplicaţii. Are un motor puternic alimentat electric de la priză şi un disc care se roteşte cu viteză mare. Discurile fac parte din categoria consumabilelor şi pot fi alese în funcţie de dimensiunile, grosimea şi granulaţia necesare. Pentru fiecare material există un disc compatibil. Polizoarele unghiulare se folosesc pentru tăierea, şlefuirea sau lustruirea metalelor, a pietrei sau a altor suprafeţe. De asemenea, le poţi folosi pentru a îndepărta rugina, lacul sau vopseaua de pe metale. Cel mai mare avantaj al alegerii de polizoare unghiulare este faptul că le poţi folosi în cele mai diverse poziţii sau condiţii de lucru datorită portabilităţii şi manevrabilităţii.

Polizor drept

Polizorul drept este asemănător cu cel unghiular în ceea ce priveşte mânerul şi motorul. În schimb, în locul discului are un ax care se învârte la viteze mari. Acest tip de unealtă este varianta optimă pentru şlefuirea şi lustruirea obiectelor mici confecţionate din diferite materiale. Şi în acest caz freza fixată în bucşa polizorului poate fi aleasă în funcţie de materialul de prelucrat.

Polizor de banc

Polizorul montat pe banc este o unealtă staţionară cu două roţi de şlefuit alimentate de un motor electric. De data aceasta, nu mai mânuieşti polizorul pentru a prelucra materialele, ci apropii obiectele de piatra fixă. Puterea motorului şi dimensiunile pietrelor de şlefuit trebuie alese în funcţie de specificul activităţii prestate. De cele mai multe ori, sunt folosite pentru ascuţirea lamelor, pentru modelarea şi lustruirea suprafeţelor metalice.

Polizor cu bandă

Polizoarele cu bandă sunt tot unelte staţionare. Aşa cum o arată numele, în loc de două roţi laterale folosesc o curea care se roteşte la viteze mari. Tipul de şmirghel acţionat de curea poate fi ales în funcţie de granulaţia necesară pentru fiecare proiect în parte. Polizoarele cu bandă pot fi utilizazate pentru îndepărtarea ruginii şi a vopselei de pe anumite piese sau pentru prelucrarea blocurilor metalice în anumite forme.

Polizor staţionar mixt

Polizoarele staţionare mixte oferă două opţiuni de prelucrare: într-o parte a motorului au montată o piatră, iar în partea opusă au o bandă abrazivă. Astfel, în funcţie de obiectul de prelucrat vei putea activa tipul de şlefuitor potrivit.

Polizor rotativ

Polizorul rotativ poate fi portabil sau staţionar şi are capacitatea de a inversa sensul rulmenţilor acţionaţi de motor. Astfel, direcţia de rotire a discului, frezei sau a curelei poate fi controlată cu ajutorul unui comutator. Din ce în ce mai mulţi producători de calitate instalează din fabrică un astfel de buton pentru a veni în întâmpinarea utilizatorilor care doresc să taie, şlefuiască sau lustruiască diferite materiale.

În piaţa de profil sunt disponibile mai multe tipuri de polizoare, fiecare confecţionat pentru anumite sarcini specifice. Este important să cunoşti caracteristicile acestora pentru a alege unealta potrivită proiectului tău. Capacitatea motorului şi dimensiunile uneltei asigură puterea necesară, în timp ce granulaţia şmirghelului te ajută să prelucrezi eficient materialul cu care intră în contact. Indiferent de proiect, purtarea echipamentului de protecţie şi respectarea normelor de protecţie a muncii sunt esenţiale.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*