Guvernul schimbă regulile pentru asistaţii social. Banii de la stat vor veni doar în baza unei dovezi că beneficiarii îşi caută şi un loc de muncă, iar primarii vor fi obligaţi să găsească soluţii. Însă cand e vorba de muncă mulţi spun că ar renunţa mai degrabă la banii primiţi, potrivit Observatornews.ro.
Potrivit noilor reglementări, cei care beneficiază de ajutor social vor fi înscriși automat în sistemul Agenției Naționale de Ocupare a Forței de Muncă.
„Este vorba despre combaterea sărăciei şi evitarea excluziunii sociale; al doilea pilon, extrem de important, este ca atunci când familia vine şi solicită venitul minim de incluziune, persoanele apte de muncă din cadrul familiei vor fi înscrise automat la Agenţiile de Ocupare a Forţei de Muncă. După aprobarea dosarului de venit minim de incluziune, persoana respectivă este obligată să se deplaseze la Agenţia de Ocupare, astfel încât va fi consiliată, va fi calificată sau recalificată, dacă este cazul, şi i se caută un loc de muncă.- Marius-Constantin Budăi, ministrul Muncii.
Un rol important îl vor avea şi primarii care, potrivit ordonanţei, îi vor ajuta pe asistaţii sociali să-şi găsească de muncă. Doar că edilii n-au mari speranţe: beneficiarii nu prestau nici măcar orele în folosul comunităţii,.obligatorii pentru a primi ajutorul. În prezent, în România există 156.000 de familii care beneficiază de ajutorul garantat de stat, iar numărul lor ar urmă să crească la 245.000, în urma ordonanței. Potrivit documentului și sumele care vor ajunge la aceste categorii de persoane au fost și ele mărite, ajungând acum la 275 de lei pentru un adult cu ajutor social, 400 de lei pentru un vârstnic și 700 de lei pentru adultul care are copii de întreținut.