Sâmbătă 23 Noiembrie 2024, Actualizat acum 327 zile 12:00 am

Cancerul de sân – factori de risc

Dr. Mihaela Alina Mareș, medic primar Obstetrică-Ginecologie, Arcadia

Dr. Mihaela Alina Mareș, medic primar Obstetrică-Ginecologie, Arcadia

Cancerul mamar reprezintă o problemă de mare actualitate, fiind considerat de către Organizația Mondială a Sănătății drept cea mai frecventă formă de cancer la femeile din lumea întreagă. În ciuda programelor de screening, incidența sa este în continuă creștere, de aceea a devenit o problemă de sănătate mondială. S-a estimat că 1 din 8 femei va dezvolta o formă de cancer mamar de-a lungul vieții. Din păcate, în România diagnosticul se pune de obicei în stadiile  avansate ale bolii.

Cunoașterea factorilor de risc poate fi utilă în prevenția bolii. Astfel, riscul de a dezvolta cancer de sân este favorizat de următorii factori: sexul (apare de aproximativ 100 de ori mai frecvent la femei decât la bărbați), vârsta (incidența este maximă după 40 de ani), antecedentele familiale, alte mutații genetice mai rare pot crește susceptibilitatea de a dezvolta cancer de sân, afecțiunile mamare, istoricul menstrual – risc crescut prezintă femeile cu debut precoce al menstruației, sub 12 ani, sau cele cu menopauză instalată tardiv, peste 55 de ani, antecedentele obstetricale – prima sarcină dusă la termen apărută după 30 – 35 de ani sau absența nașterilor crește susceptibilitatea; alăptatul la sân (peste 1 an) are efect protector, antecedentele personale de cancer mamar.

Densitatea crescută a sânilor dublează riscul și îngreunează diagnosticul prin mamografie; în această situație, este recomandată examinarea ecografică, efectuată în exclusivitate regională în cadrul Centrului de Sănătate a Sânului Arcadia, cu Invenia Abus.

Mai pot fi factori de risc: hormonoterapia, obezitatea, dieta bogată în grăsimi, proteine animale și consumul de alcool cu regularitate, fumatul, sedentarismul, traumatismele locale mici și repetate.

Pot fi factori de risc hipotiroidia, hiperprolactinemia, deficitul de vitamina D, istoricul de expunere la radiații, mai ales la vârste tinere, stresul, traumele psihice, expunerea excesivă la radiații solare, expunerea la diethylstilbestrol (hormon folosit în anii din urmă pentru tratamentul iminenței de avort), chimicale (parabeni), expunerea prelungită la lumină artificială – s-a constatat o frecvență mai ridicată a cancerului mamar în rândul femeilor care lucrează noaptea.

Corectarea stilului de viață, înlăturarea factorilor nocivi din mediu si controlul medical periodic, mai ales în cazul femeilor cu factori de risc, pot ameliora incidența cancerului de sân și crește rata supraviețuirii prin depistarea bolii în stadii incipiente. În România, mai mult de jumătate dintre cazurile de cancer la sân sunt diagnosticate în stadii avansate. Din acest motiv, în cadrul Centrului de Sănătate a Sânului Arcadia luptăm împreună împotriva acestei boli. Pentru programarea unei consultații, aveți la dispoziție numărul de Call Center – 0232 920.

 www.arcadiamedical.ro

 


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*