Vineri 22 Noiembrie 2024, Actualizat acum 326 zile 12:00 am

Fumatul și afecțiunile oculare

Dr. Iulia Stan, medic specialist Oftalmologie, Arcadia

Dr. Iulia Stan, medic specialist Oftalmologie, Arcadia

Fumul de tutun este compus din până la 4000 de compuși activi, majoritatea fiind toxici fie prin expunerea acută, fie pe termen lung. Mulți dintre acești compuși sunt, de asemenea, toxici pentru țesuturile oculare, afectând ochiul în principal prin mecanisme ischemice și oxidative.

Sindromul de ochi uscat apare atunci când ochiul nu are o cantitate suficientă de lacrimi sau atunci când calitatea acestora este modificată. Fumatul la persoanele cu sindrom de ochi uscat crește probabilitatea de apariție a simptome precum senzația de corp străin, usturime, arsură sau ochi roșii.

Cataracta reprezintă opacifierea cristalinului, fiind principala cauză de orbire la nivel mondial. În timp ce chirurgia este singura opțiune eficientă de tratament disponibilă, identificarea factorii de risc poate fi utilă în stabilirea măsurilor preventive. Fumatul crește de 3 ori riscul de apariție a cataractei nucleare și a celei subcapsulare posterioare, iar stoparea fumatului reduce acest risc. Nu s-a demonstrat vreo asociere între fumatul pasiv și cataractă.

Există o relație dependentă de doză între cantitatea cumulativă de fumat și riscul de a dezvolta cataractă nucleară, fumătorii înrăiți fiind mai expuși riscului decât alte grupuri. Fumatul poate impune indirect stres oxidativ suplimentar la nivelul cristalinului prin reducerea nivelului de nutrienți cu capacități antioxidante, cum ar fi acidul ascorbic și nicotinamida.

Degenerescența maculară legată de vârstă este principala cauză ce afectează ireversibil acuitatea vizuală la persoanele în vârstă, afectând circa 30-50 de milioane de persoane la nivel mondial. Cei mai importanți factori de risc de mediu sunt fumatul și obezitatea. Această afecțiune apare atunci când o anumită zonă a retinei, numită maculă, este afectată determinând pierderea vederii centrale cu imposibilitatea de a percepe detaliile fine, vederea periferică (laterală) rămânând normală.

Factorii de risc pentru oftalmopatia tiroidiană includ un istoric familial pozitiv, fumatul, stresul și un hipotiroidism slab controlat în urma tratamentului cu iod radioactiv. Factorii de prognostic privind complicațiile severe în boala oculară tiroidiană includ sexul masculin, vârsta înaintată, fumatul și debutul rapid al orbitopatiei. Fumatul este puternic corelat atât cu dezvoltarea afectării oculare tiroidiene, cât și cu severitatea acesteia. S-a demonstrat că oftalmopatia Graves a apărut mai mult la fumători comparativ cu nefumătorii. Frecvența fumatului s-a corelat și cu severitatea tulburărilor oculare, astfel pacienții cu boala Graves care fumează mai multe țigarete pe zi au avut afectare oculară mai severă.

Glaucomul este o afecțiune oculară frecventă și gravă. Studiile arată că există o corelație slabă între fumat și presiunea intraoculară, rezultatele stârnind controverse. Un studiu caz-control a aratat că fumătorii de țigarete sunt mai predispuși la glaucom decât nefumătorii. Dimpotrivă, alt studiu populațional de 4926 subiecți nu a relevant nicio diferență în frecvența glaucomului în relație cu fumatul.

Fumatul de țigarete poate fi unul dintre factorii de mediu ce afectează nervul optic și crește riscul de Se recomandă renunțarea la fumat și evitarea fumatului pasiv pentru a minimiza efectele nocive ale acestuia asupra ochilor. Consultul oftalmologic periodic este cu atât mai mult indicat în cazul fumătorilor. Pentru programare, aveți la dispoziție numărul 0232 920, Call Center Arcadia.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*