În Coreea de Sud, Samsung a fost considerat multă vreme liderul incontestabil în tehnologie. Deci, vine ca o surpriză faptul că această companie, când vine vorba de televizoarele HD, se află pe locul al doilea față de un alt jucător coreean, LG Electronics.
În ceea ce privește calitatea generală a imaginii și durata, pe viitor, modelele de televizor OLED ale LG stau într-adevăr în vârful gamei HDTV. Asta nu înseamnă că televizoarele QLED de vârf ale lui Samsung nu sunt excelente sau nu își merită banii – rețineți doar că atunci când colindați culoarele magazinelor pentru următoarea dvs. achiziție a unui televizor, există un alt nivel în ierarhia universului HDTV.
Despre ce este vorba în tehnologia OLED?
Panourile OLED sunt realizate din materiale organice care emit lumină atunci când se transmite electricitate prin ele. Deoarece OLED-urile nu necesită o lumină de fundal și filtre (cum ar fi afișajele LCD), acestea sunt mai eficiente, mai simple de realizat și mult mai subțiri – și, de fapt, pot fi flexibile și chiar rulabile.
OLED-urile au o calitate excelentă a imaginii – culori strălucitoare, contrast infinit, rată de răspuns rapidă și unghiuri largi de vizualizare. Orice televizor OLED poate fi, de asemenea, utilizat pentru a face iluminarea OLED – subțire, eficientă și fără metale periculoase.
Dacă aveți nevoie de dovezi suplimentare, iată cinci motive pentru a vă actualiza televizorul QLED la un televizor OLED.
Calitatea imaginii
După cum s-a menționat deja, calitatea generală a imaginii OLED nu poate fi depășită. QLED-urile Samsung pot deveni mai luminoase, dar numai acest fapt nu poate răsturna raportul de contrast superior al OLED, negrele perfecte și gama largă de culori. Rețineți că QLED-urile sunt doar televizoare LCD cu puncte cuantice, astfel încât tehnologia în sine este limitată și destul de veche, din perspectiva lumii tehnologice în schimbare rapidă. În schimb, televizoarele OLED utilizează pixeli auto-emisivi, ceea ce înseamnă că nu mai sunt halouri sau puncte de lumină, pe care le-ați putea experimenta pe un set LCD.
Niveluri de negru
Acest lucru ne aduce la al doilea motiv: niveluri de negru inimitabile. Când pixelii OLED, care pot fi în număr de milioane pe aceste televizoare HD, pot rămâne complet întunecați, culoarea neagră de pe ecran este 100% adevărată. Totuși, televizoarele QLED, chiar și cu cea mai eficientă tehnologie de atenuare locală full-array, lasă încă o parte din lumină să pătrundă, ducând la niveluri de negru mai spălate.
Vizualizare panoramică
Numărul trei pe listă este vizionarea superioară cu unghi larg. Cu afișajele QLED, unele zone ale ecranului pot apărea adesea mai luminoase decât altele, iar iluminarea din spate poate uneori să pătrundă. De asemenea, pot pierde contrastul și pot arăta decolorate sau murdare dacă vă aflați în zonele exterioare ale canapelelor mari. Sigur, dacă vă aflați direct în fața ecranului, problemele nu sunt la fel de evidente. Cu televizoarele OLED, totuși, puteți garanta oricând o experiență de vizionare excelentă – chiar și din cele mai extreme unghiuri.
Design
Următorul avantaj este designul ultra-subțire al unui televizor OLED, care poate fi mai subțire decât multe smartphone-uri disponibile acum. Deoarece tehnologia OLED nu necesită aceeași iluminare de fundal (și, prin urmare, necesitatea unui spațiu suplimentar) ca seturile QLED, panourile în sine pot ajunge la o adâncime de doar jumătate de centimetru. Sigur, s-ar putea să existe o zonă în partea de jos a ecranului, pentru a găzdui diverse intrări și sursa de alimentare, dar estetica generală a OLED-urilor se află la ani lumină distanță, față de modelele de televizoare QLED relativ mai mari și greoaie.
În cele din urmă, OLED-urile vor economisi probabil o parte din banii câștigați din greu, pe facturile de energie electrică. Fără a fi nevoie de o lumină de fundal constantă, televizoarele OLED comandate online consumă adesea mai puțin de 150 de wați – și chiar și monștrii de 180 cm plus nu consumă, de obicei, mai mult de 250 de wați. Rețineți că consumul de energie al unui televizor OLED este direct legat de luminozitatea ecranului, așa că, dacă acest lucru este maximizat zilnic, economiile vor fi mult mai modeste.