Marti 30 Aprilie 2024, Actualizat acum 120 zile 12:00 am

Operație în premieră la un spital din Târgu Mureș, făcută unui sucevean

Premiera pentru chirurgia mureseana. Echipa de medici chirurgi de la Spitalul Puls a realizat recent o interventie chirurgicala in premiera pentru Targu Mures si pentru centrul universitar muresean. Este vorba despre o ablatie percutanata cu radiofrecventa pentru tratamentul osteomului osteoid – o tumora osoasa benigna, care provoaca dureri foarte mari si care necesita tratament chirurgical.

Procedura chirurgicala a constat in introducerea percutanata, sub control radiologic, a unei sonde in centrul formatiunii tumorale, care apoi a fost distrusa prin ablatie tumorala prin radiofrecventa cu ajutorul unui sistem ultramodern denumit OsteoCool oferit de Medtronic Somafor Danek. Interventia a fost realizata de doi dintre chirurgii ortopezi cu vasta experienta in cele mai noi si moderne tehnici chirurgicale din Spitalul Puls din Targu Mures: si dr. Bogdan Voicu. dr. Adrian Blesneac

Nu este o procedura foarte comuna, des intalnita, pentru ca nu exista cazuistica. Aceste tumori sunt foarte rare, iar diagnoscticul este stabilit cu dificultate, ceea ce ingreuneaza realizarea unui tratament corect”, ne-a explicat dr. Adrian Blesneac, medic primar Ortopedie si Traumatologie in cadrul Spitalului Puls din Targu Mures.

Si in cazul de fata, procesul de diagnosticare a fost unul indelungat. Pacientul, in varsta de 35 de ani, a aflat ca are o tumora osoasa benigna la 2 ani distanta de la realizarea primei investigatii. “In 2018 am facut un RMN la Suceava, care arata ca am doua chisturi osoase la nivelul femurului drept. Timpul a trecut, iar anul acesta (2020, n. red.) am facut un nou RMN pentru ca aveam dureri permanente si nu stiam ce am. Am facut si investigatii pentru ficat, am fost si la neurochirurg deoarece credeam ca este ceva la coloana. Medicul neurochirurg mi-a recomandat sa merg la un chirurg ortoped si mi l-a recomandat pe domnul doctor Voicu. Am mers la dansul si am facut un CT si asa am aflat de aceasta tumora”, ne-a marturisit pacientul.

Dupa stabilirea diagnosticului, dr. Bogdan Voicu i-a explicat tanarului pacient in detaliu optiunile de tratament, printre care si aceasta metoda de ablatie percutana. “Mi-a explicat ca nu s-a mai facut pana acum pentru problema mea, ci numai pentru hernie de disc. Am acceptat si sunt foarte multumit. Ma simt foarte bine. Nici nu ma asteptam sa fie asa de bine. Durerea a disparut imediat dupa operatie”, sustine pacientul, adaugand ca nu i-a fost teama de operatie si ca voia sa scape odata de durere si de tumora.

Sursa: reginamaria.ro


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*