Stabilitatea și manevrabilitatea unui autovehicul sunt elemente cruciale pentru siguranța pe șosele mai ales atunci când vine vorba de viteză, de curbe sau serpentine. O mașină trebuie să răspundă perfect la comenzile șoferului în astfel de situații. În caz contrar, riscul pierderii controlului asupra sa crește în mod primejdios.
Modul de manevrare și menținere a unei direcții stabile pe drum țin și de măiestria celui care se afla la volan, dar un șofer responsabil nu se va baza niciodată doar pe abilitățile sale când pornește la drum.
Iată care sunt cele mai importante elemente de care trebuie să ții cont dacă vrei să ai o mașină cu un comportament stabil și sigur!
- Suspensiile autovehiculului
Rolul suspensiilor la vehiculele motorizate este de a menține roțile și, respectiv, anvelopele în contact permanent cu calea de rulare, fie că e vorba de asfalt, fie de alt tip de teren. Fără acest lucru esențial, manevrabilitatea controlată a unei mașini este doar o utopie. Chiar și în cazul întâlnirii unor obstacole sau denivelări de drum, cauciucurile trebuie să revină în cel mai scurt timp în contact direct cu drumul.
Problemele eventuale care țin de suspensie îți pot pune în pericol siguranța, în special la viteze mari și la obstacole neprevăzute.
- Anvelopele bine alese în funcție de sezon
Nu mai este un secret faptul că anvelopele potrivite pot mări manevrabilitatea, dar și stabilitatea autoturismului. Acestea trebuie schimbate conform fiecărui sezon, deoarece fiecare model are calități fizice deosebite și diferite.
De exemplu, anvelopele de vară au o rezistență la rulare mai mică decât cele de iarnă. Acest lucru îmbunătățește eficiența la consumul de combustibil și manevrabilitatea, reducând în același timp zgomotul. Totuși, banda de rulare are performanțe slabe pe gheață și zăpadă în ceea ce privește aderența.
Astfel, un set de cauciucuri de iarnă Dayton este întotdeauna o idee bună pentru echiparea mașinii tale atunci când primele semne ale sezonului rece încep să-și facă simțită prezența. Spre deosebire de cele de vară, compușii chimici din aceste anvelope nu se întăresc la temperaturi scăzute, asigurând aderența necesară chiar pe drumuri înghețate sau cu strat de zăpadă.
- Amortizoarele în stare bună
Fără un sistem de absorbție a șocurilor, stabilitatea unei mașini, mai ales pe un drum accidentat, este aproape total compromisă. Șocurile cauzate de gropi, denivelări sau alte tipuri de obstacole peste care trec roțile motrice se vor transmite direct către sistemul de direcție și, implicit, către volan. Astfel, pierderea controlului mașinii este foarte probabilă.
Din acest motiv este esențial să ai un set de amortizoare funcționale care să absoarbă energia produsă de mașină în rulare.
- Elementele de aerodinamică
Făcând referire la aerodinamică, aceasta are efecte foarte mari asupra comportamentului mașinii tale. Conform principiilor de fizică auto, cu cât conduci cu o viteză mai mare, cu atât se vor crea forțe mai mari care apasă asupra vehiculului de sus în jos. Datorită acestora manevrabilitatea crește, iar acest lucru este cu atât mai important în atacarea virajelor.
Deși nu poți schimba designul din fabrică al mașinii există, totuși, câteva mijloace prin care îți poți face automobilul mai aerodinamic. De exemplu, ai putea adăuga spoilere sau poți scoate barele de portbagaj de pe acoperiș. De asemenea, poți micșora greutatea totală prin îndepărtarea obiectelor care nu sunt absolut necesare din spațiile de depozitare ale autovehiculului.
Așadar, iată doar câteva elemente la care trebuie să fii atent pentru un condus eficient, ergonomic și sigur.
Sursa foto: shutterstock.com