Vineri 22 Noiembrie 2024, Actualizat acum 326 zile 12:00 am

Primele declaraţii: PS Calinic vorbeşte de schismele şi dezbinările din “dulcea Bucovina”

PS Calinic vrea să repare „legăturile ortodoxiei care au fost rupte de schisme şi dezbinări”. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a decis că povara conducerii Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor era prea mare pentru episcopul-vicar Damaschin Dorneanu, care pornise ca favorit din zona locală în cursa ocupării locului lăsat liber după ce IPS Pimen a murit în urma unei infecţii cu COVID-19, scrie Ziarul de Iasi.

Astfel, PS Calinic Botoşăneanul, care a fost mai bine de 30 de ani episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, va conduce una dintre cele mai bogate arhiepiscopii din Mitropolia Moldovei şi Bucovinei şi chiar din ţară.

Şedinţa Sfântului Sinod a avut loc ieri, votul a fost unul secret şi au fost propuşi doar doi candidaţi de către Sinodul Mitropolitan, PS Calinic Botoşăneanul obţinând votul a 30 de ierarhi.

Conform CV-ului său, PS Calinic Botoşăneanul s-a născut în Iaşi pe 18 noiembrie 1957, s-a închinovat la Mănăstirea Putna în 1980 şi în 1984 a fost tuns în monahism cu numele Calinic.

A studiat facultatea de profil în Sibiu, pe care a absolvit-o în 1989, din 1986 a fost hirotonit diacon în Catedrala Mitropolitană din Iaşi chiar de fostul patriarh Teoctist, iar primul an de după Revoluţie l-a găsit stareţ al Mănăstirii Râşca.

De pe 25 martie 1991, acesta este episcop vicar al Arhiepis­copiei Iaşilor. Prezent la şedinţa Sfântului Sinod care l-a numit în rândul episcopilor, PS Cali­nic a ţinut o cuvântare destul de dură, în care le-a mulţumit celor doi mitropoliţi sub care a slujit la Iaşi – întâi Preafericitul Daniel, care este acum patriarh, şi apoi IPS Teofan, dedicându-şi însă o bună parte din discurs pentru mulţumiri şi laude aduse patriarhului.

După trei decenii de slujire în ascultare de episcop vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor m-a chemat Dumnezeu, precum odinioară pe Petru, prin cei 30 de ierarhi care m-au votat, să arunc mreaja de cealaltă parte a corăbioarei şi să vâslesc în marea învolburată a ortodoxiei din dulcea Bucovină, considerată a fi un fel de pământ al făgădudinţei românesc. Preafericirea voastră, aş vrea să îmi permiteţi să vă mulţumesc dintre cele foarte multe, dar pentru trei motive: când m-aţi recomandat Sfântului Sinod în ascultare de episcop vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, pentru cei aproape 18 ani de împreună slujire şi pentru că aţi binecuvântat înscrierea mea pe lista de candidaţilor eligibili pentru Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor“, a spus PS Calinic în discursul său.

Acesta însă a făcut şi trimiteri către schisme şi dezbinări existente în Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, vorbind, după cum se poate vedea şi în citatul anterior, despre „marea învolburată a ortodoxiei din dulcea Bucovină“.

„Vă asigur de toată dăruirea mea în slujirea eparhiei pentru care am fost ales şi unde împreună cu PS Damaschin, cu preoţii şi credincioşii de acolo, vom încerca să reparăm legăturile ortodoxiei care au fost rupte de schismele şi dezbinările consumate ca rezultat al libertăţii de ex­pri­­mare de după 1989 respectând totodată cu toată seriozitatea canoanele rânduite de sfinţii părinţi, legiuirile bisericii, precum şi hotărârile Sfântului Sinod“, a mai spus PS Calinic Botoşăneanul.

În pe­rioada următoare, la Iaşi urmează să fie organizate noi alegeri pentru desemnarea unui nou episcop-vicar, care să ocupe locul lăsat liber de numirea lui PS Calinic.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*