Miercuri 27 Noiembrie 2024, Actualizat acum 331 zile 12:00 am

Câțiva suceveni s-au ales cu dosare penale după ce au postat pe Facebook. Ce au surprins în imagini

O postare pe o reţea socială le-a adus câte un dosar penal unor bărbaţi din judeţul Suceava. De pe crestele munţilor, oamenii au cules buchete mari de floare de colţ, apoi au încărcat imaginile pe internet.

Plantă este protejată prin lege și gestul lor a stârnit revoltă în mediul virtual şi a fost anunţată imediat poliţia.

Aflate în drumeţie pe munte, nouă persoane – printre care cinci adulţi, au dat peste flori-de-colt, pe care le-au cules. Şi nu au ezitat să imortalizeze momentul. Apoi au postat imaginile pe o reţea socială. Imaginile au stârnit revoltă şi reprezentanţii unor site-uri care promovează Bucovina au anunţat imediat autorităţile.

Manuela Scripcariu, fondator Discover Bucovina: ”Eu sunt convinsă că aceştia au acţionat pe fondul lipsei de educaţie. Din fotografii se vede că ei sunt chiar mândri. Noi trebuie să înţelegem că avem nişte valori naturale pe care dacă nu le protejăm noi, de la individ la individ, acestea vor dispărea”.

Pentru că floarea de colt este protejată prin lege, cei cinci adulţi s-au ales cu dosar penal şi riscă până la un an de închisoare sau amenda cuprinsă între trei şi zece mii de lei. În fatza anchetatorilor, oamenii au spus că zona respectivă este împânzită de astfel de flori şi nu s-au gândit că gestul lor ar putea fi o problemă.

Ionuț Epureanu, purtător de cuvânt IPJ Suceava: ”Toate persoanele au fost audiate. Cinci bărbaţi din Ostra s-a deplasat pe raza Ocolului Silvic Stulpicani de unde au cules mai multe buchete mari de flori de colţ.”

Şi reprezentanţii Gărzii de Mediu au fost sesizaţi. Aşa că, însoţiţi de cei de la Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate, au mers în zonă.

Iulian Antohi, Garda de Mediu Suceava: “Fapta consta în recoltarea de exemplare din specia Leontopodium Alpinum – Floarea de colţ, s-a constatat existenţa de dovezi în zonă. Floarea de colţ are statut de monument al naturii, fiind interzisă recoltarea acesteia.”

Floarea Reginei, aşa cum mai este denumită planta, creşte în munţii calcaroşi, pe pajişti de pe versanţi abrupţi şi însoriţi sau pe stânci. La noi o găsim în Munţii Carpaţi, fiind declarată monument al naturii încă din 1933, fiind ocrotita prin lege.

Sursa: Stirile Protv


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*