Marti 30 Aprilie 2024, Actualizat acum 120 zile 12:00 am

Percheziții la Suceava! Mai mulți indivizi au furat cărți de aproape două milioane de lire sterline din Londra

Mai mulți indivizi au furat cărți de aproape două milioane de lire sterline din Londra și le-au adus în România, printre aceștia fiind și suceveni.

Potrivit DIICOT, la data de 25 iunie, procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei Investigaţii Criminale au efectuat un număr de 28 de percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Iaşi, Neamţ, Suceava, Braşov, Bihor şi municipiului Bucureşti, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiuni de furt calificat.

Membrii unui grup infracţional organizat constituit din cetăţeni români, au săvârşit o infracţiune de furt calificat prin efracţie, în noaptea de 29/30.01.2017, în Feltham, în apropiere de aeroportul Heathrow din Londra, în care au fost sustrase cărţi valoroase, respectiv aproximativ 260 de volume, prejudiciul estimat de autorităţile britanice fiind de circa 2.000.000 lire sterline, toate volumele fiind aduse în România în vederea valorificării.

În urma verificărilor efectuate în cauză, s-a stabilit faptul că, în presa britanică, preluată şi de către mass – media din România, a apărut ştirea conform căreia în noaptea dintre 29 şi 30 ianuarie 2017, “un număr de cărţi valoroase”, multe din secolele XV şi XVI, în valoare de peste două milioane de lire sterline, au fost furate în jaful care a avut loc în Feltham, de o echipă de hoţi ce a reuşit să evite sistemele de securitate coborând prin tavan într-un depozit de profil, realizând pătrunderea de pe acoperiş, prin orificii de intrare în luminătoarele coborând în rapel pe frânghii pentru a evita senzorii de mişcare.

Conform datelor obţinute ulterior, s-a stabilit faptul că, cel puţin trei suspecţi, au pătruns în depozitul de tranzit, după ce au făcut 4 găuri în acoperişul clădirii şi au coborât în rapel. Timp de 4-5 ore (în intervalul orar 21:00-02:00), suspecţii au scotocit în 4 paleţi, din această locaţie; aceştia se aflau în tranzit către o expoziţie de carte din Los Angeles. Unul dintre paleţi provenea din Germania, alte două din Italia, persoanele vătămate fiind două de cetăţenie italiană şi un cetăţean german.

De asemenea, în depozit se mai afla un palet, ce conţinea un număr mare de genţi de voiaj, care au fost folosite de către suspecţi pentru a încărca şi transporta cărţile, ce au fost scoase prin locul efracţiei, transportate la autoturismul folosit de către autori.

Pe calea cooperării judiciare internaţionale, în cursul anului 2017, la nivelul Eurojust, a fost încheiat un Acord Comun de Anchetă “Brookes”, între Romania, prin Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizata şi Terorism şi Marea Britanie – Serviciul De Procuratura al Coroanei şi Poliţia Metropolitană, ulterior fiind extins şi cu Procuratura din Milano – Italia, ocazie cu care au fost organizate mai multe întâlniri de coordonare la care au participat procurori şi poliţişti britanici, români şi italieni.

În urma cercetărilor efectuate în cauză a rezultat faptul că, grupul infracţional organizat format din cetăţeni români, la care ulterior au aderat şi cetăţeni din străinătate, s-a constituit pe teritoriul României şi a acţionat în perioada decembrie 2016 – aprilie 2019, prin comiterea de numeroase infracţiuni contra patrimoniului, furturi calificate prin escaladare şi efracţie la diferite depozite de pe teritoriul REGATULUI UNIT AL MARII BRITANII şi IRLANDEI DE NORD, în cadrul dosarului din România fiind investigate faptele reţinute în sarcina a 5 suspecţi de cetăţenie română.

Prejudiciul total pentru faptele reţinute în sarcina suspecţilor a fost estimat la suma 1.945.829 euro, stabilindu-se că cea mai mare parte a bunurilor sustrase erau oferite spre vânzare de către membrii grupului pe site-uri de profil.

În cauză au fost instituite măsuri asiguratorii.

La data de 25.06.2019, procurorii DIICOT-Structura centrală, au dispus reţinerea unui număr de 4 inculpaţi care au fost prezentaţi Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.

În cadrul echipei comune de anchetă au fost desfăşurate activităţi simultane de destructurare a grupării, inclusiv pe teritoriul Angliei şi Italiei.

Sprijinul financiar şi logistic a fost asigurat de către Eurojust, iar pe cale poliţienească de Europol.

Acţiunea desfăşurată pe teritoriul României a fost efectuată cu sprijinul Direcţiei Investigaţii Criminale şi structurilor de investigaţii criminale din inspectoratele de poliţie judeţene Neamţ, Iaşi, Suceava, Braşov şi Bihor, Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate – Serviciul de investigare financiară a grupurilor de criminalitate organizată, Serviciul de combatere a criminalităţii informatice şi UTAI Cluj.

Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei – VLAD ŢEPEŞ.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*