Ministrul apelor şi pădurilor, Ioan Deneş, s-a aflat miercuri, într-o vizită de lucru în judeţul Suceava, alături de secretarul de stat pentru păduri, Daniel-Constantin Coroamă, de directorul Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva (RNP ROMSILVA), Gheorghe Mihăilescu, şi de directorul Direcţiei Silvice Suceava, Sorin Călin Ciobanu. Din partea autorităţilor locale, delegaţia a fost însoţită de prefectul judeţului Suceava, Mirela-Elena Adomnicăi.
În prima parte a zilei, ministrul apelor şi pădurilor a deschis sesiunea de lucrări a întâlnirii Comitetului Comun de Management al sitului Patrimoniului Mondial Natural UNESCO – “Păduri străvechi şi seculare de fag din Carpaţi şi alte regiuni ale Europei”, organizată de Ministerul Apelor şi Pădurilor (MAP), cu sprijinul RNP ROMSILVA. Demnitarul s-a adresat participanţilor, exprimându-şi satisfacţia pentru munca depusă şi dorindu-le succes în atingerea obiectivelor propuse. La întâlnire au participat reprezentanţi din 11 ţări – Albania, Austria, Belgia, Bulgaria, Croaţia, Italia, Slovenia, Spania, Ucraina, Germania, Slovacia, dar şi un reprezentant al IUCN (Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii). În 2019, România coordonează activităţile statelor care au făgete în acest sit. La Suceava, s-au discutat probleme curente pentru pregătirea celei de-a 43-a întâlniri a Comitetului Patrimoniului Mondial al UNESCO, care va avea loc la Baku, Azerbaidjan, în iulie 2019.
Ulterior, delegaţia MAP s-a deplasat la Universitatea Ştefan cel Mare, unde ministrul a avut o întâlnire cu studenţii de la Facultatea de Silvicultură, cu ocazia Sesiunii de prezentare a oportunităţilor unei cariere în cadrul RNP-ROMSILVA. Ministrul i-a felicitat pe profesori pentru strădania lor de a creşte generaţii de specialişti, iar pe studenţi i-a încurajat ca după finalizarea studiilor să se integreze în râdurile personalului silvic din cadrul RNP.
Apoi, delegaţia condusă de ministrul Ioan Deneş a inspectat investiţii derulate de MAP în domeniul apelor în judeţul Suceava.
Primul obiectiv inspectat a fost barajul de la Mihoveni. S-a dorit evaluarea comportării în timp a lucrării “Punere în siguranţă baraj priză Mihoveni”, care a fost finalizată recent. Valoarea totală a investiţiei a fost de 9,8 milioane lei.
Următoarea deplasare a fost în comuna Drăguşeni, unde ministrul a inspectat investiţia “Regularizare şi apărare de maluri râu Moldova la Drăguşeni”. Investiţia este în valoare de 8,5 milioane de lei, iar în 2019 au fost alocate 7,64 milioane de lei pentru finalizarea acesteia. Va fi construit un dig de apărare a malului stâng al râului Moldova, pe o lungime de 2,3 km.
De asemenea, Ministerul Apelor şi Pădurilor mai derulează prin credite externe, “Proiectul amenajare râu Bistriţa şi afluenţi pe sectorul Iacobeni-Sabasa, în judeţele Suceava şi Neamţ.” Valoarea totală a investiţiei este de 115 milioane de lei, iar în acest an au fost alocate 3,6 milioane de lei pentru execuţia lucrărilor. Termenul de punere în funcţiune este 2020, iar capacităţile totale sunt următoarele: 78 km amenajări albie, 30,7 km îndiguiri şi 1 km parapet zid din beton.
Tot pe raza judeţului Suceava mai sunt finanţate trei puncte critice în valoare totală de 1,1 milioane de lei, respectiv: “Regularizare şi îndiguire pârâu Seaca la Boroaia zonă amonte confluenţă cu canalul Râşca Veche”, “Consolidare dig mal stâng pârâu Râşca la Bogdăneşti” şi “Amenjare pârâu Humor, la Gura Humorului”.
De asemenea, prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) se derulează proiectul “Managementul riscului la inundaţii în bazinul râului Suceava, judeţul Suceava”. Valoarea estimată totală a obiectului de investiţii: 153,3 milioane de lei (inclusiv TVA). Valoare alocată pe anul 2019: 7,7 milioane de lei pentru elaborarea proiectelor investiţiei.
În ceea ce priveşte managementul nutrienţilor, pe lângă cele cinci platforme de depozitare a gunoiului de grajd, funcţionale, vor mai fi finanţate alte trei în UAT-urile Dumbrăveni, Voitinel şi Horodnicul de Sus.
În domeniul păduri vor fi finanţate programe de regenerare a pădurilor, în valoare de 14,5 milioane de lei, şi crearea sau refacerea unor drumuri forestiere, investiţii cumulate în valoare de 15 milioane de lei.
Valoarea totală a investiţiilor derulate de MAP, pe domeniile de responsabilitate, în anul 2019, în judeţul Suceava, este de 52,78 milioane de lei, din care 23,76 milioane de lei în domeniul gospodăririi apelor şi 29,02 milioane de lei în domeniul pădurilor.