Sâmbătă 23 Noiembrie 2024, Actualizat acum 327 zile 12:00 am

Avertizarea meteorologilor: vortexul polar aduce ger pătrunzător, ninsori abundente și fenomene meteo periculoase

Un val de aer polar cuprinde România, odată cu centrul, estul Europei și Balcanii. Temperaturile prognozate la noi vor atinge valoarea de -14 grade noaptea, iar fulgii de ninsoare nu ne vor ocoli, aceștia urmând să-și facă prezența chiar și la București.

Gerul nu va ocoli țara noastră, manifestându-se în special în timpul nopții. Valul de aer polar care ajunge deasupra Europei de Est si Centrale își va face simțită prezența în special de pe 3 ianuarie și va lua amploare pe 4 când temperaturile scad la -13, – 14 grade Celsius.

Vremea se va încălzi ușor abia după 6 ianuarie, potrivit Severe Weather Europe.

Vremea din România se va afla, în următoarea lună şi jumătate, în zona de confluenţă a doi factori climatologici, respectiv furtunile din Oceanul Atlantic şi Marea Mediterană, ce aduc valori termice mai ridicate şi umezeală, şi o masă de aer foarte rece dinspre zona arctică, a declarat, luni, directorul executiv al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Florinela Georgescu, la un forum de specialitate

PROGNOZA METEO. “Ca să ne facem o idee la ce ne-am putea aştepta în perioada următoare, trebuie să ne uităm la câţiva parametri de la nivelul emisferei nordice. Trebuie să fac precizarea că, întotdeauna când facem o prognoză meteorologică cu anticipaţie din ce în ce mai mare, trebuie să ne uităm la o arie din ce în ce mai mare. Lipsa de gheaţă în zona polară ar putea încercui vortexul polar, acea zonă cu vânturi foarte puternice. Încercuirea acestui grup de vânturi puternice care determină masa de aer foarte rece să rămână în zona arctică favorizează această pătrundere a maselor de aer foarte reci înspre Europa, bineînţeles şi către continentul nord-american. Acesta ar putea fi un semnal pentru posibile episoade cu temperaturi foarte scăzute în zona euro-asiatică. De asemenea, un alt parametru după care ne uităm în această perioadă este extinderea suprafeţei acoperită cu strat de zăpadă din zona euro-asiatică. Se observă că, în ultimele luni, această extindere a fost minimă comparativ cu anii precedenţi. Nu este un semnal favorabil pentru ceea ce ar putea să se întâmple, pentru că acest parametru, împreună cu ceea ce am arătat mai devreme, generează o masă de aer foarte rece în partea de est şi sud-est a Europei, deci inclusiv şi asupra ţării noastre”, a explicat Georgescu.

Directorul ANM a punctat faptul că un alt factor foarte important îl reprezintă temperatura apei Oceanului Atlantic şi a Mării Mediterane, temperatură care este mai mare decât în mod normal în această perioadă, ceea ce înseamnă că sunt favorizate formările de furtuni.

“Ţara noastră se va situa, cel puţin în următoarea lună – o lună şi jumătate la zona de confluenţă între doi factori care vor încerca să domine această regiune a Europei, respectiv furtunile dinspre Oceanul Atlantic şi Mediterană, care aduc temperaturi mai ridicate şi mai multă umezeală, şi zona de aer foarte rece asociată cu presiuni atmosferice ridicate, care va aduce la noi perioade mai secetoase şi temperaturi mai scăzute”, a susţinut oficialul ANM.

Sursa: Romaniatv.net


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*