Deputatul USR Daniel Popescu, ales în Circumscripția electorală nr. 43 pentru cetățenii români cu domiciliul și reședința în afara țării, a susținut în fața colegilor din Camera Deputaților o declarație referitoare la deficitul de pe piața forței de muncă din România ca urmare a numărului mare de români care au părăsit țara pentru a munci în străinătate. Cu această ocazie, domnul deputat a dorit să atragă atenția colegilor parlamentari asupra necesității de a evalua consecințele emigrației asupra pieței de muncă din România și de a găsi soluții pentru a le reduce.
Intervenția sa se înscrie în contextul interpelării pe care a adresat-o doamnei Ministru al Muncii și Justiției Sociale în data de 30.05.2018 și prin care a dorit să afle dacă există până în acest moment o evaluare a deficitului de forță de muncă din România pe sectoare și ocupații, în contextul în care tot mai mulți români au plecat în ultimii ani să muncească în străinătate.
Textul interpelării vorbește succint despre amploarea și gravitatea acestui fenomen. Numărul românilor care au plecat din țară doar în perioada 2007-2017 este estimat de organismele internaționale la aproximativ 3,4 milioane, această cifră plasând România pe locul doi în lume, după Siria. De multe ori cei care pleacă pentru a munci peste hotare sunt tineri și persoane înalt calificate în domeniile lor de competență, motiv pentru care se Deputatul sucevean USR Daniel Popescu a susținut în plenul Camerei Deputaților o declarație referitoare la deficitul de pe piața forței de muncă din România ca urmare a numărului mare de români care au părăsit țara vorbește tot mai adesea de un „exod al creierelor”, cu consecințe dramatice pe termen mediu și lung.
Textul interpelării amintește și de alte condiții îngrijorătoare, care afectează țara noastră în prezent: deficitul demografic și îmbătrânirea populației. Potrivit Institutului Național de Statistică (INS), populația activă a României era în 2017 de aproximativ 9 milioane de persoane, din care doar puțin peste 8 milioane și jumătate erau persoane ocupate. Tot INS a calculat vârsta medie a populației, care în 2017 se apropia de 50 de ani.
Având în vedere aceste realități, deputatul USR a solicitat doamnei Ministru al Muncii și Justiției Sociale câteva răspunsuri care vizau, pe de-o parte, evaluarea deficitului de pe piața forței de muncă pe sectoare și ocupații și, pe de alta, măsurile concrete pe care Ministerul le are în vedere pentru combaterea deficitului de forță de muncă. Răspunsul primit este însă departe de a fi satisfăcător, întrucât nu conține informațiile solicitate și nu atinge deloc fondul problemelor ridicate în interpelare. În consecință, se poate prezuma că nu există o evaluare a deficitului de forță de muncă determinat de emigrare și nu există măsuri concrete de combatere a acestui deficit în condițiile extrem de îngrijorătoare prezentate în interpelare.
În acest context, Deputatul USR Daniel Popescu a propus ca cele două întrebări care au făcut obiectul interpelării să fie luate în serios de instituțiile competente. Astfel, ar fi de dorit ca Ministerul Muncii și Justiției Sociale să realizeze, în primul rând, o analiză temeinică a situației de fapt cu privire la emigrarea forței de muncă și în special a specialiștilor, pentru a determina deficitul creat de acest fenomen. În al doilea rând, este imperativ ca Ministerul să contureze și să propună măsuri de combatere a deficitului forței de muncă și de atenuare a emigrării, inclusiv a profesioniștilor din diverse domenii de activitate. Numai în acest fel se poate spera ca România să nu părăsească parcursul dezvoltării în următorii ani și zeci de ani.
Daniel Popescu: „Este nevoie ca instituțiile competente să evalueze deficitul de forță de muncă din România în contextul emigrației masive cu care s-a confruntat țara noastră în ultimii 10 ani!”
Pentru o privire mai atentă asupra informațiilor oferite de Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale), cei interesați pot accesa următorul link: http://www.cdep.ro/interpel/2018/r1621B.pdf.