Prin dispoziția Ministerului Apelor și Pădurilor, peste 90 de localități, inclusiv orașe ca Bacău, Brașov, Sfântu-Gheorghe, Târgu Ocna, Gura Humorului, Rădăuți, Horezu, vor fi apărate împotriva inundațiilor, în urma finalizării a 60 de lucrări hidrotehnice, realizate la nivel național de Administrația Națională „Apele Române” (ANAR). Din cele 60 de lucrări, 29 dintre acestea vor fi finalizate prin fonduri de la bugetul de stat, iar 31 vor fi realizate din surse proprii ale ANAR, se arată într-un comunicat al Ministerului Apelor și Pădurilor.
În vederea protejării populației, a locuințelor, precum şi a obiectivelor socio-economice, ANAR va finaliza până la sfârșitul acestui an lucrările hidrotehnice de apărare împotriva inundațiilor, investiții în valoare totală de 169.532.000 lei. Astfel, 116.125.000 lei (68,5% din valoarea totală de investiție) au fost alocați, în regim de urgență, din fondul de intervenție aflat la dispoziția Guvernului, în vederea înlăturării efectelor inundațiilor, prin HG 582/2018 și prin HG nr.516/2018.
Având în vedere faptul că viiturile din această vară au afectat lucrările hidrotehnice aflate în administrarea ANAR, lucrări care apără peste 90 de localități și care se regăsesc în peste jumătate din județele de pe teritoriul României, ANAR a considerat ca prioritate alocarea din surse proprii a sumei de 53.407.000 lei, reprezentând 31,5% din valoarea totală de investiții pentru aceste lucrări.
În acest context, ministrul apelor și pădurilor, Ioan Deneș, i-a cerut directorului general al ANAR, Victor Sandu, ca, pe lângă sumele alocate de Guvern și sursele proprii ANAR, să utilizeze și fondurile destinate reparării, construirii sau achiziționării unor clădiri utilitare, sume cuprinse în bugetul pe 2018 al ANAR, dar și din economii de la capitolul bugetar „Cheltuieli cu bunuri și servicii”.
Lucrările constau în consolidări și refaceri de apărări de mal (în județele: Argeș, Botoșani, Hunedoara, Vâlcea), regularizări de albie și consolidări (în județele: Alba, Brașov, Neamț, Suceava, Vâlcea, Gorj, Bistrița-Năsăud, Timiș, Caraș-Severin), amenajări de albii (în județele: Alba, Arad, Argeș, Bacău, Suceava, Harghita, Galați, Maramureș, Sălaj), reabilitări și îndiguri (în județele: Brașov, Covasna, Gorj, Mureș, Vâlcea), închiderea liniilor de apărare (în județul Timiș).
Sumele cele mai mari, peste 7.000.000 lei, de la bugetul de stat și/sau din sursele proprii ale ANAR, au fost alocate în județele unde au fost afectate cele mai multe lucrări hidrotehnice, respectiv județele Neamț, Vâlcea, Bacău, Alba, Covasna, Galați.
Administrația Națională „Apele Române”, prin Administrațiile Bazinale de Apă, a început deja refacerea infrastructurii de apărare. Sunt realizate lucrări de decolmatare, de compactare și înalțare a vechilor diguri, de refacere a pragurilor de fund din gabioane etc. Lucrările sunt executate conform proiectului și caietului de sarcini și este respectat graficul fizic de execuție. Conform planului de investiții, toate aceste lucrări hidrotehnice vor fi finalizate până la sfârșitul acestui an.