In fiecare an pe 28 aprilie, Organizația Mondială a Muncii organizează Ziua Internațională a Securității și Sănătății în Muncă prilej cu care se onorează memoria victimelor accidentelor de muncă și a bolilor profesionale. Sunt organizate în întreaga lume acțiuni pentru a atrage atenția asupra importanței prevenirii accidentelor de muncă și a bolilor profesionale.
Anul acesta s-a hotărât ca Ziua Internațională a Securității și Sănătății în Muncă să se celebreze într-o campanie comună cu Ziua Mondială împotriva Muncii Copiilor (12 iunie) cu titlul ”Generația Securitate și Sănătate” (”Generation Health & Safety”). Scopul acestei campanii îl constituie promovarea de acțiuni pentru îmbunătățirea securității și sănătății lucrătorilor tineri și pentru a opri de a fi puși la muncă copiii.
La nivel mondial există cca 541 de milioane de tineri lucrători (15-24), care reprezintă mai mult de 15% din forța de muncă mondială. Aceste cifre includ și 37 de milioane de copii implicați în munci periculoase.
În Uniunea Europeană, lucrătorii tineri suferă cu 40% mai multe accidente cu consecințe grave asupra sănătății, decât lucrătorii adulți cu vârsta peste 25 ani.
Lipsa experienței de muncă și lipsa de instruire, conștientizarea limitată a pericolelor legate de locul de muncă și lipsa puterii de negociere determină tinerii lucrători să accepte sarcini periculoase sau condiții de muncă proaste.
Această campanie a Organizației Internaționale a Muncii abordează aceste provocări evidențiind importanța critică a îmbunătățirii securității și sănătății tinerilor lucrători, prin promovarea unor locuri de muncă sigure și sănătoase pentru tineri cât și prin formarea unei culturi a prevenirii. Campania urmărește și conectarea eforturilor de combatere a tuturor formelor de a pune copiii la muncă, vizând în primul rând muncile periculoase la care aceștia sunt supuși.
Dat fiind că 28 aprilie cade anul acesta sâmbăta, celebrarea s-a făcut joi, 26.04.2018, ora 11:00. Inspectoratul Teritorial de Munca Suceava, în sărbătorirea acestei zile a întreprins manifestări constând în mese rotunde, întâlniri cu angajatorii, cu lucrătorii desemnați și partenerii sociali din diferite domenii de activitate.
„Vrem să evidențiem întâlnirea într-o locație deosebit de frumoasă și spațioasă amplasată în imediata apropiere a sensului giratoriu la ieșirea din municipiul Suceava spre Fălticeni aparținând S.C. PRIMAGRA S.R.L. la care au participat peste 30 persoane. Participanții de la firme și instituții din diferite domenii de activitate sunt administratori, directori, reprezentanți ai lucrătorilor, ai serviciilor interne și ai serviciilor externe ori lucrători desemnați precum și inspectori de muncă din cadrul Serviciului Control Securitate și Sănătate în Muncă. Toți au păstrat un moment de reculegere pentru victimele accidentelor de muncă și ale bolilor profesionale”, arată ITM Suceava.
Inspectori de muncă au prezentat materiale intitulate ”Istoria zilei internaționale a securității și sănătății în muncă” ”Îmbunătățiți securitatea și sănătatea tinerilor lucrători” și ”Ieșirea timpurie din muncă”.
S-au evocat și câteva dintre accidentele de muncă soldate cu decesul lucrătorilor în timpul desfășurări activității pe teritoriul județului Suceava, lucrători ce se numără printre cei ce au fost comemorați.