Președintele organizației sucevene a Partidului Verde, Dan Acibotăriță, atrage atenția celor care se ocupă de administrarea clădirii Dom Polski din municipiul Suceava, care reprezintă un simbol al Sucevei, că această construcție se deteriorează pe zi ce trece.
„Acoperișul este distrus ceea ce face ca ploile să macine clădirea. Bucăți din tencuială cad pe trotuar, punând în pericol siguranța trecătorilor. Dacă această clădire nu va fi reabilitată cât de curând, există riscul ca ea să dispară. Poate, acest lucru, și-l dorește și proprietarul, ținând cont că zona este ultracentrală, iar terenul, ca afacere imobiliară, este valoros”, este mesajul politicianului.
Casa Polonă din Suceava (în polonă Dom Polski w Suczawie), cunoscută și sub denumirea poloneză de Dom Polski, este o clădire construită în perioada 1903-1907 în municipiul Suceava pentru a servi ca lăcaș de cultură al cetățenilor polonezi din oraș. Ea se află situată pe Strada Ion Vodă Viteazul nr. 5 (anterior Strada Ana Ipătescu nr. 12), în centrul orașului.
Încă din perioada Evului Mediu, negustorii polonezi aflați pe teritoriul Moldovei au avut o clădire proprie care a servit de loc de odihnă, întâlnire și sfat. Această casă este amintită într-un hrisov din 1408 al domnitorului Alexandru cel Bun (1400-1432).[1]
La data de 21 mai 1903 a fost înființată Societatea Polonă de Lectură din Suceava, al cărei scop era cultivarea limbii și a tradițiilor poloneze, cultivarea patriotismului și păstrarea spiritului polonez. În același an, au fost începute lucrările de construcție a unei clădiri care să găzduiască sediul acestui lăcaș de cultură al etnicilor poloni din oraș. Construcția Casei Polone a fost finalizată în anul 1907, ea fiind realizată după planurile arhitectului Alojz Friedel. Edificiul a fost ridicat lângă Biserica Învierea Domnului, în apropiere de Parcul Central al orașului.
Aici erau organizate reprezentații teatrale susținute de actorii din Cernăuți, precum și de alte trupe din România, serate de muzică clasică organizate de Reuniunea muzicală „Ciprian Porumbescu”, întâlniri cu prilejul unor aniversări. De asemenea, anual se țineau aici două concursuri de dans pentru locuitorii din oraș.
În anul 1912, în Casa Polonă au fost instalate primele aparate de proiecție cinematografică din orașul Suceava, începând de atunci localul fiind folosit și drept cinematograf, dar și ca sală pentru reprezentații teatrale sau muzical-artistice