Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) a transmis că s-au înregistrat 126 de cazuri noi de rujeolă, în ultima săptămână. Cele mai multe cazuri au fost la Vaslui- 35, Suceava și Bacău cu câte 15 cazuri noi.
Apoi au fost 12 cazuri noi de rujeolă în Iaşi, 11 în Prahova, 9 în Brăila, 5 în Dâmboviţa, 4 în Constanţa, câte 3 în Bucureşti, Giurgiu şi Vrancea, câte două în Botoşani, Braşov şi Ialomiţa şi câte unul în Tulcea, Mureş, Ilfov, Harghita şi Argeş.
38 de persoane au murit, până acum, iar decesele s-au înregistrat în Timiș, Dolj, Arad, Caraş-Severin, Neamţ, dar şi Suceava, Bihor, Braşov, Cluj, Călăraşi, Satu Mare, Vaslui, Galaţi, Mureş şi Bucureşti.
Vaccinul împotriva rujeolei (pojarului) protejează copiii împotriva acestei boli. în România, 9 din 10 părinţi îşi vaccinează copiii.
Rujeola sau pojarul este o infectie virala foarte contagioasa care apare ca o eruptie cutanata si care are simptome asemanatoare cu raceala. Boala este cauzata de Morbillivirus, din familia Paramyxovirus si se transmite pe calea aerului, prin tuse sau stranut.
Virusul rujeolic poate trai pana la doua ore pe diferite suprafete sau in aer si poate infecta 90% din persoanele sensibile. Inainte de crearea vaccinului impotriva rujeolei, boala afecta aproape fiecare persoana in timpul copilariei. Desi imunizarea a redus dramatic incidenta rujeolei in Europa, boala continua sa provoace focare frecvente in comunitatile de copii nevaccinati. La nivel global, rujeola ramane o cauza principala de deces in randul copiilor, estimandu-se ca aproximativ 160.000 de copii mor in fiecare an din cauza complicatiilor bolii, informeaza expertii din cadrul Centrului European de Prevenire si Control al Bolilor (ECDC – European Centre for Disease Prevention and Control).