Producătorul de pavele şi borduri vibropresate Symmetrica mizează pe sectorul privat în 2018, după ce anul acesta tot proiectele dezvoltatorilor particulari au atras cea mai mare cerere de materiale, scrie zf.ro.
„Credem că vânzările companiei în 2018 vor fi susţinute de sectorul privat în continuarea unui an 2017 marcat de o creştere vizibilă pe acest segment. Cu toate acestea, nu excludem o revenire a sectorului public, asta în măsura în care lucrările de infrastructură se vor prioritiza”, spune Sebastian Bobu, directorul executiv Symmetrica.
Mai puţin de 40% din livrările producătorului s-au îndreptat către sectorul public, iar peste 60% au mers către sectorul privat. Numărul mare de cereri din sectorul privat a venit în contextul în care piaţa imobiliară a înregistrat un avânt semnificativ în 2017. Astfel, în primele zece luni ale acestui an, piaţa de construcţii pe segmentul de clădiri rezidenţiale a crescut cu 75% în serie brută comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Celelalte două segmente ale pieţei – clădiri nerezidenţiale şi construcţii inginereşti – au scăzut însă, pe fondul lipsei investiţiilor statului în infrastructură.
„Din totalul de lucrări pentru clienţi privaţi (persoane fizice), 30% au fost făcute pentru case şi curţi, iar 70% au fost lucrări de la companii private pentru firme şi depozite”, mai spune Sebastian Bobu.
După doi ani de creştere, sectorul construcţiilor a revenit pe minus, deoarece statul nu a mai făcut investiţii în sectorul nerezidenţial, incluzând şcoli, spitale, clădiri publice, care ar trebui să fie, în mod normal, finanţate în mare măsură de stat. Totuşi, construcţiile private continuă să se ridice, aplanând declinul total al pieţei.
În fabrica de metale din Suceava, Symmetrica a investit anul acesta 13 milioane de euro. Fabrica este dezvoltată pe o suprafaţă de 40.000 de metri pătraţi şi are o hală de producţie de 5.500 de metri pătraţi. În plus, compania a investit anul acesta 1,5 milioane de euro în parcul auto pentru achiziţia unei flote de peste 40 de maşini, autoutilitare, camioane şi autoturisme.
„După aproape un an de activitate, aproximativ 90% din producţia realizată de Symmetrica Tech a mers către export şi credem că acest lucru se va păstra şi pe viitor. Comenzile primite până în prezent au venit din ţări precum Olanda, Danemarca, Italia, Franţa, dar şi din ţara noastră”, spune Sebastian Bobu.
Pentru 2018, compania vrea să investească într-o a doua hală de producţie la fabrica de metale Symmetrica Tech din Suceava, cu o suprafaţă de 4.600 de metri pătraţi.
Symmetrica a avut anul trecut un număr mediu de 500 de angajaţi, iar directorul general spune că se confruntă în continuare cu lipsa de personal, atât la nivel de meserii, cât şi la nivel de specialişti cu studii de profil. În acest context, compania face în continuare recrutări. Pentru fabrica de metale, Symmetrica vrea să extindă echipa de la 100 de persoane la 160, angajând noi oameni pe poziţiile de sudor, lăcătuş mecanic montaj, vopsitor, maistru sudor, controlor calitate sudură, inginer tehnolog-normator, inginer proiectant mecanic.