O tânără de 17 ani, din localitatea Horodnic de Sus, dovedește pe zi ce trece că este o pictoriță talentată. Și o dovedește cu vârf și îndesat încă de la trei anișori, atunci când le-a arătat părinților săi prima sa lucrare.
Loredana Buliga le-a oferit părinților primele semne ale talentului său la desen, surprinzându-i foarte mult atunci când le-a arătat prima sa lucrare care nu era altceva decât copia fidelă a unei felicitări oferite mamei sale, Luminița Buliga, de către tatăl său, Gheorghe Buliga, potrivit radioiasi.ro. Impresionată de realizarea fiicei sale și fiind o iubitoare a artei, mama a urmărit-o atent și a încurajat-o să meargă mai departe pe drumul desenului și al picturii.
Astfel, micuța Loredana a continuat să deseneze și să picteze atât în perioada preșcolară, cât și ulterior, în timpul studiilor primare și gimnaziale. A avut ocazia de a participa la anumite concursuri județene, naționale și chiar internaționale, permanent fiind evidențiată de către juriu.
”Îmi aduc aminte de primul meu concurs important, organizat de o revistă din Suceava – ”Biserica din sufletul copilului”-, un concurs de pictat icoane. Eram în clasa a doua și începusem să urmez cursuri la Clubul Copiilor de la Rădăuți. Era o doamnă, Elena Martinov, care m-a învățat să pictez icoane. La acel prim concurs, am luat mențiune. Ultima etapă a concursului, la finalul anului, era de a picta ”în direct” o icoană, în fața juriului. Cine câștiga un premiu-de la mențiune în sus-, câștiga posibilitatea de a merge într-o tabără gratuită. Din clasa a doua și până în clasa a opta,.. am mers în toate taberele”, povestea, pentru sursa citată, tânăra artistă.
Visul cel mare al Loredanei Buliga este de a putea picta toată viața și de a nu fi nevoită să îmbrățișeze o altă carieră decât arta plastică.
”Mi-aș dori să nu trebuiască să aleg între pictură și o altă preocupare care să îmi poată asigura sursa de venit. Dar, așa după cum am auzit de la numeroși oameni, din pictură nu prea poți să te întreții. Eu studiez, la Rădăuți, informatica. Acum, sunt în situația de a alege între informatică și artă, urmând ca la finalizarea studiilor liceale să pornesc spre o facultate care să mă pregătească într-un domeniu dorit pe piața forței de muncă. Dar, sincer vă spun, când proiectez viitorul meu de informatician/programator ceva din mine semnalează o reținere. Însă, dacă mi-aș proiecta acum viitorul în fața sevaletului, pictând și fără grija zilei de mâine, toată ființa mea ar spune ”da!, e ok!”, mărturisea tânăra suceveancă.
Fiind elevă în clasa a XI-a și făcând naveta la Colegiul Național Eudoxiu Hurmuzache din Rădăuți, tânăra artistă reușește să găsească suficient timp pentru a picta tot ceea ce o impresionează – flori, peisaje, obiecte, animale, gospodării din zona de munte, precum și icoane. Nu a numărat câte desene și picturi a realizat până acum, dar știe faptul că are peste 100 de diplome, de la tot atâtea concursuri, pentru fiecare competiție realizând un tablou distinct.