Ședința ordinară a Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice, programată pentru luna noiembrie, s-a desfășurat miercuri 29 noiembrie 2017, la Prefectura Suceava.
Instituția Prefectului a fost reprezentată de subprefectul Silvia Boliacu, de șeful Serviciului Dezvoltare Economică, Servicii Publice și Tehnologia Informației, Florin Sinescu, și consilier Valentin Gemeniuc, de la Compartimentul Securitate Date și Tehnologia Informației.
La această ședință a participat și un reprezentant al conducerii Primăriei Suceava, viceprimarul Lucian Harșovschi, așa cum solicitaseră membrii comitetului la ședința anterioară, din luna octombrie, întrucât o parte din problematica abordată atunci și reluată la ședința de față are rezolvare la nivelul Primăriei Suceava.
Astfel, Comitetul Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice s-au referit la circulația aglomerată din municipiul Suceava, la programul de anvelopare a blocurilor, amenajarea cursului râului Suceava cu ajutorul reprezentanților hipermaket-urilor din zonă, darea în folosință a pasajului subteran din zona Policlinicii Burdujeni etc.
Referitor la circulația foarte aglomerată din municipiul Suceava, viceprimarul Lucian Harșovschi a precizat că, până acum, Primăria a luat câteva măsuri rapide, cu costuri mici, de fluidizare a circulației, în zona Carefour. Viceprimarul a adăugat că soluția cea mai bună de rezolvare a problemei este construirea unui nou pod, cu 3 intrări dinspre Suceava, în bugetul Primăriei fiind prevăzute 25 milioane lei pentru studiul de fezabilitate la acest pod, studiu aproape gata.
În legătură cu amenajarea râului Suceava de către hipermarketurile in zonă, viceprimarul Lucian Harșovschi a spus acestea nu pot face altă investiție decât cea pentru care au primit autorizație, iar râul Suceava și zona aferentă sunt în gestionarea Apelor Române.
Referitor la anveloparea blocurilor, reprezentanții vârstnicilor au aflat că la Suceava nu există nici un program guvernamental, în acest sens, ci doar unul european, cu condiții destul de greu de îndeplinit pentru pensionari.
Secretarul Asociației Seniorilor Bucovineni, Constantin Icușcă, a făcut câteva propuneri legate de cartierul Burdujeni: sincronizarea semafoarelor în zona Orizont, reamenajarea unor stații de autobuz și folosirea pasajului subteran din zona Policlinicii Industriale, care ar putea să descongestioneze circulația pietonilor.
Referitor la acest din urmă aspect viceprimarul Harșovschi a spus că este necesară o expertiză tehnică legată de structura de rezistență a pasajului și nu a fost găsit cineva care să realizeze aceasta fără decopertarea pasajului, care ce ar duce la îngreunarea sau sistarea circulației în zona respectivă.
Președintele Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Suceava, Cezar Telescu a precizat, la rândul său, că nu a beneficiat de sprijin de la Primărie și Consiliul Județean în ce privește acordarea unui spațiu corespunzător pentru activități și organizarea unor manifestări pentru pensionari. De asemenea, Cezar Telescu a atras atenția că Primăria nu a prevăzut buget pentru incluziunea pensionarilor.
Viceprimarul Lucian Harșovschi la invitat pe reprezentantul CARP Suceava să participe la dezbaterea bugetului pentru 2018 și să solicite alocarea unei sume, în această privință. Comitetul Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice, ale cărui şedinţe se desfăşoară lunar, a fost înființat și funcționează în cadrul Instituției Prefectului conform Hotărârii Guvernului României, nr. 499/2004.