Lăsata Secului înainte de Postul Crăciunului, este pe 14 noiembrie. Din rânduielile bisericesti aflăm că se lasă sec în seara zilei de 14 noiembrie, însă, daca aceasta dată cade miercurea sau vinerea, se lasa sec cu o zi mai înainte.
Acest post se încheie pe 24 decembrie. Postul Craciunului ne aminteste de postul patriarhilor si dreptilor din Vechiul Testament si de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, scrie Libertatea.
Dupa cum acestia au postit in vederea venirii lui Mesia, tot astfel se cuvine sa intampinam si noi nasterea lui Hristos. Primele mentiuni despre tinerea acestui post provin din secolele IV-V, de la Fericitul Augustin si episcopul Leon cel Mare al Romei. In Postul Craciunului avem dezlegare la peste sambata si duminica. Dar trebuie mentionat ca prima saptamana a acestui post, pana in 21 noiembrie, la sarbatoarea Intrarii in Biserica a Maicii Domnului, precum si ultima saptamana, in perioada 20-24 decembrie, sunt perioade cu postire mai aspra, zilele de sambata si duminica a acestor saptamani a Postului nu au dezlegare la peste, ci doar la untdelemn si vin. Ziua de 24 decembrie poarta denumirea de Ajunul Craciunului.
Post aspru în Ajun
E o zi de post mai aspru fata de celelalte zile. Exista obiceiul sa nu se manance pana la ora 3-4 p.m. Aceasta practica aminteste de postul tinut in vechime de catehumenii care in seara acelei zile primeau botezul si impartasirea cu Trupul si Sangele Domnului. De multe ori mi-a fost dat sa aud ca nu postul alimentar este important, ci cel spiritual.
De luat aminte
Insa, nu este asa. Ambele forme sunt importante. De vreme ce Sfintii Parinti au randuit sa ne infranam de la anumite bucate pentru o vreme, au facut-o cu buna stiinta. Credinciosul nu trebuie sa se multumeasca cu jumatati de masura. Nu cu o parte din el trebuie sa-L intampine pe Hristos, ci cu intreaga sa natura: trup si suflet.
Lăsatul Secului pentru Postul Crăciunului este pe 14 noiembrie, în seara Sfântului Filip, ultima zi în care creștinii mai pot mânca mâncăruri “de dulce”. Dacă această zi cade miercurea sau vinerea, postul începe încă din seară zilei de 14 noiembrie.
Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului. Tradiții și obiceiuri
De Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului, creștinii petrec alături de familie, potrivit Romaniatv.
La masa de Lăsata Secului se strâng rudele apropiate sau prietenii şi se desfată cu bucate gustoase: ciorbă, fripturi, plăcinte şi vin.
Masa săbătorească este aşezată la răsărit, lângă icoană, iar faţa de masă este albă şi în mijlocul ei se aşază o pâine şi sare. Mesenii gustă întâi o bucată de pâine înmuiată în sare, obicei tradiţionale care aminteşte de ospitalitatea populară.
De Lasata Secului se fac plăcinte cu brânză, se bea vin şi se mănâncă friptură. Superstiţiile spun că dacă pieptul găinii aduse la masă este gras, iarna va fi grea, viscolită şi geroasă, iar dacă pieptul este slab se prevesteşte o iarnă blândă şi o vară rodnică.
Se spune că nu e bine să arunci resturile de la masa de Lasata Secului decât spre Răsărit, altfel păsările vor ciuguli toată recolta de boabe. Pentru a fi feriţi de pagube, gospodinele trebuie să aşeze oalele cu gura-n jos.
Lăsatul Secului se ţine ca apărare de boli, lovituri sau protejarea holdelor de grindină. De Lăsatul Secului se fac şi ultimile nunţi până la sărbătorile de iarnă, pentru că de pe 15 noiembrie, începe Postul Crăciunului.
La Lăsatul Secului, uşile şi ferestrele caselor, dar şi porţile gospodăriilor, sunt unse cu usturoi, pentru că spiritele rele să fie alungate. Uneori, relele se alungă şi cu prin zgomote şi împuşcături.
În ziua de Lasata Secului se dau de pomană turte de mălai pentru morţi şi vii.