Centralele sau sirenele de alarmare a populației la dezastre sunt lăsate de izbeliște de autoritățile locale sucevene. Cel puțin asta rezultă dintr-un raport al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.
Pe 19 aprilie, a avut loc un exercițiu în județul Suceava, iar alarmarea populaţiei s-a realizat prin punerea în funcţiune a mijloacelor de alarmare a populaţiei şi transmiterea semnalului „ALARMĂ LA DEZASTRE” compus din 5 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele.
Printre problemele identificate s-au numărat: echipamentele de înştiinţare/alarmare F-1001 sunt realizate cu tehnologia analogică aferentă anului 1990 şi utilizează infrastructura de comunicaţii fir, respectiv circuite necomutate, închiriate de la ROMTELECOM de către consiliile judeţene, municipale şi orăşeneşti, nu au putut fi transmise mesaje de înştiinţare prin centrala de alarmare de tip SONIA, aflată în punctul de comandă operativ (nivel naţional) către centralele de alarmare de acelaşi tip instalate în dispeceratele ISUJ/B-IF sau punctele de comandă judeţene, conexiunea acesteia la internet nefiind funcţională.
De asemenea, nu toate unităţile administrativ teritoriale au asigurate sirene de alarmare iar acolo unde acestea există, zonele de audibilitate ale sirenelor nu acoperă toate zonele populate, nu toate autorităţile locale sunt preocupate pentru meţinerea în stare de funcţionare a centralelor sau sirenelor de alarmare.
S-a evidențiat posibilitatea acţionării centralizate doar a 2415 sirene din cele 6045 funcţionale, acţionate pe timpul exerciţiului (40%) a făcut ca, pe timpul exerciţiului să fie constataţi timpi de răspuns de până la 60 minute sau chiar neacţionarea sirenelor, la nivelul autorităţilor locale nefiind personal desemnat pentru acţionarea acestora sau personal insuficient pentru a putea pune în funcţiune toate sirenele cu acţionare local.
Totodată, numai 708 sirene au posibilitatea transmiterii, prin adresare vocală, a măsurilor de protecţie necesar a fi adoptate, restul sirenelor având numai posibilitatea de transmitere a semnalelor fonice prestabilite.
S-a atras atenția și asupra lipsei unui sistem integrat de înştiinţare, avertizare şi alarmare a populaţiei duce la creşterea timpului de răspuns, cu potenţiale fecte asupra scăderii timpului de reacţie al populaţiei şi amplificarea pierderii de vieţi omeneşti şi pagube materiale la producerea situaţiilor de protecţie civilă.
De asemenea, la nivelul tuturor dispeceratelor ISUJ/B-IF nu există personal instruit, în măsură să utilizeze echipamentele F-1001.