Șapte centre de vaccinare antirujeolă au fost înființate în județul Suceava. Centrele de vaccinare antirujeolică din localitățile fără medic de familie sunt funcționabile în județul Suceava, iar alte 2 vor fi înființate în municipiul Suceava, la Colegiul de Informatică “Spiru Haret” și Școala Gimnazială “Miron Costin” din Burdujeni.
Subprefectul județului Suceava, Silvia Boliacu, împreună cu reprezentantul Direcției de Sănătate din zona Vatra Dornei, s-a deplasat, miercuri, în cele 5 localități fără medic de familie din județ, în contextual înființării unor centre de vaccinare împotriva rujeolei, pentru copiii neimunizați.
Subprefectul Silvia Boliacu a declarat că la Crucea, Coșna, Cârlibaba și Sucevița centrele de vaccinare vor funcționa în dispensarele medicale existente, cu excepția localității Poieni- Solca unde nu există dispensar, astfel că centrul va fi amenajat într-o încăpere din incinta Primăriei localității.
“Centrele de la Crucea, Coșna, Cârlibaba și Sucevița sunt funcționale, sunt dotate cu tot ce trebuie, le-am inspectat împreună cu primarii și asistenții comunitari de acolo. La Poieni Solca primarul s-a oferit să pună la dispoziție o sală din Primărie, unde există și hol de așteptare, care va fi dotată cu frigider și cu tot ce trebuie, conform normelor. Primarii au fost extrem de receptivi, având în vedere că vorbim despre sănătatea publică și au și ei atribuții în acest sens, iar prevenția necesită costuri mai mici decât tratarea bolii în sine”, a declarat, joi, subprefetcul Silvia Boliacu.
Alte două centre de imunizare împotriva rujeolei vor fi înființate, în municipiul Suceava, la Colegiul de de Informatică “Spiru Haret” și Școala Gimnazială “Miron Costin” din Burdujeni, în cabinetele medicale existente acolo, cu sprijinul Primăriei Suceava, al Direcției de Sănătate Publică și al rețelei de medicină școlară aflată în subordinea Primăriei.
Conform informațiilor transmise de Direcția de Sănătate Publică Suceava, vineri 21 iulie vor fi distribuite vaccinuri celor 7 centre înființate, iar de luni va începe imunizarea propriu-zisă.
“În campania de imunizare împotriva rujeolei se vor implica și reprezentanții minorității rome din județ, precum și organizațiile care se preocupă de problemele acesteia, având în vedere că Asociația Partida Romilor “Pro Europa” și-a exprimat disponibilitatea în acest sens”, a declarat subprefectul Silvia Boliacu.
Potrivit dispozițiilor transmise de Ministerul Sănătății, în cadrul măsurilor stabilite pentru eradicarea epidemiei de rujeolă, Prefectura, Consiliul Județean și primăriile colaborează cu Direcția de Sănătate Publică în organizarea unor centre de vaccinare în localitățile care nu au medic de familie, în crearea unei evidențe cu copiii nevaccinați și includerea lor în campania de vaccinare, dispusă la nivel național.