Soţii Moloce, doi tineri cu studii superioare, din comuna Gălăneşti, au stat mai mulţi ani în Germania, unde s-au ocupat cu culesul căpşunilor. Aceştia s-au întors în ţară şi au pus în aplicare ce au învăţat de la nemţi. Ei au început cu un teren de 30 de ari, iar în prezent cultura lor se întinde pe nouă hectare de teren, scrie Adevarul.ro.
Un tânăr cuplu din judeţul Suceava a decis să pună în practică ce au învăţat în perioada petrecută în străinătate, unde au lucrat în agricultură, culegând căpşuni, iar în prezent au propria lor cultură în satul Hurjuieni din comuna suceveană Gălăneşti.
Simona şi Adrian Moloce au plecat amândoi în Germania, în perioada studenţiei, pe timpul verii, din dorinţa de a avea banii lor de buzunar. La început a mers doar Adrian, după care au mers împreună. Simona a mers în Germania patru ani la rând, câte 2 – 3 luni în fiecare an, iar soţul ei a mers şapte ani, timp de şase luni în fiecare an.
„În toată această perioadă eu am fost culegătoare de căpşuni şi zmeură. În schimb soţul meu în aceşti şapte ani a muncit la tot ce se poate munci într-o plantaţie de căpşuni, de la plantarea stolonilor până la ambalarea şi livrarea căpşunilor. Menţionez că firma la care am muncit cultiva în jur de 80 de hectare de căpşuni”, a declarat Simona Moloce.
În anul 2014, ei au decis să rămână în ţară cu gândul de a investi puţinii bani pe care i-au adunat în Germania. Ideea de a rămâne în România a fost comună. Amândoi îşi doreau să facă o afacere, ceva al lor. Gândindu-se foarte mult la ce ar putea face în România, au ajuns la concluzia că cele mai multe lucruri le ştiu despre căpşuni deşi Simona are diplomă de ecomomist şi Adrian de inginer în industria alimentară. În scurt timp au început să se intereseze de unde ar putea cumpăra nişte stoloni şi cu toate ideile „furate” de la nemţi au început să cultive căpşuni.
„Am început cu 30 de ari de căpşuni plantaţi în livada părinţilor, cu o investiţie de aproximativ 10.000 de euro. În fiecare an am reinvestit tot ce am câştigat, în stoloni de bună calitate, în utilaje, în maşină de plantat căpsuni, în irigaţii. Tot ce am văzut în Germania am făcut şi noi şi cel mai important am avut răbdare”, a povestit Adrian Moloce.
Citeste mai mult: adev.ro/orl338